Dovolené se blíží: Jak nenaletět při kupování zájezdu přes internet? Čtěte rady

Vybíráte letní dovolenou a nemůžete se rozhodnout, jestli kupovat přes internet nebo raději "postaru" v kamenné pobočce? Poradíme vám.

reklama

Nákup zájezdů přes internet je u Čechů stále populárnější, stejně jako nákupy dárků před vánočními svátky. Jenže stejně jako při výběru e-shopu před Štědrým dnem je při nákupu zájezdu důležité nenaletět.


1. Úspora času

To nejdůležitější, čím se nákup dovolené přes internet liší od návštěvy pobočky cestovní kanceláře, je úspora času. V pohodě domova nebo kanceláře si totiž můžete vybírat v klidu a nemusíte řešit cestování na pobočku cestovky a čekat ve frontě, než na vás přijde řada.

Je každopádně důležité, abyste nesvěřili svoji důvěru a peníze nedůvěryhodnému prodejci. Zvlášť když se mu nemůžete podívat zblízka do očí a pod ruce.

2. Důvěřovat, ale prověřovat 

Ať už chcete nakupovat na webu konkrétní cestovky, internetovém vyhledávači zájezdů nebo slevovém portálu, nenechte se zbytečně napálit. Třeba na slevových portálech se pořádně podívejte, zda zázračně nízká cena nemá nějaké skryté háčky a ve výsledku vás tak nevyjde dráž než ta z klasické cestovky.

U slevových portálů se také vyplatí ověřit, zda jsou vůbec registrované v obchodním rejstříku. Jestliže na "dovolenkovém" portálu nenajdete kontakt na provozovatele ani další údaje, vyberte si raději k nákupu nějaký jiný web.

3. Na detailech záleží

Návštěva některý webů se zájezdy připomíná svou nepřehledností procházku džunglí. Provozovatelé to často dělají schválně a na přední místa dávají jen ty nejlákavější "cukrátka".

Proto si pozorně přečtěte, co si vlastně přesně kupujete a co k nabízenému produktu patří. Také si nezapomeňte prostudovat obchodní podmínky zájezdu i to, zda je u něj uvedena konečná cena. Abyste později nemuseli doplácet.

4. Vstřícnost a pružnost

O kvalitě prodejce výmluvně vypovídá i to, za jak dlouho se vám jeho zaměstnanci ozvou zpátky, například když se zeptáte na něco, co jste na webu nenašli. Nikdy taky nezaškodí poptat se mezi známými na jejich oblíbený dovolenkový web. Vyplatí se také číst recenze zákazníků, kteří si dovolenou objednali před vámi.

5. Neplaťte hned

Je zapotřebí si dát pozor, v jaké fázi a komu posíláme peníze. Zájezd uhraďte až v okamžiku, kdy je potvrzena rezervace přímo od cestovní kanceláře a ta vás vyzve k uhrazení příslušné sumy.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky