Zeman pořádal na Hradě honosnou dražbu. O co šlo?

Španělský sál na Pražském hradě se dnes pod vedením Nadačního fondu Miloše Zemana proměnil na luxusní aukční síň. V průběhu večera se za dozoru hlavy státu vydraží několik desítek předmětů spojených s Velikonoční tématikou, výtěžek z nich následně poputuje na snížení rostoucího státního dluhu. Akce se zúčastnily stovky více či méně známých osobností a EuroZprávy.cz byly jako jedno z mála českých médií při tom.

660
reklama

Průvodcem celého večera, kterého se zúčastnilo více než 400 osob, byl známý český herec a moderátor Marek Vašut. Jedna taková vstupenka na akci přitom vyšla pěkně draho. Kdo se chtěl události zúčastnit, musel zaplatit vstupné ve výši 1500 korun. Částka vybraná na vstupném tak přesahuje 600 000 korun a má sloužit na pokrytí nákladů spojených s pořádáním dražby.

Slavnostní večer odstartoval v 18 hodin a o pár minut později pronesl ke všem přítomným řeč prezident Miloš Zeman. V ní si neodpustil několik narážek, které mimo jiné směroval i na známé české politiky. Pronesl například, že nakoupí státní dluhopisy, které následně znehodnotí, rozstříhá a slisované předá "nejchudšímu z Čechů", ministrovi financí Andreji Babišovi. Hosty také pobavil záměnou České republiky za Československou.

Fotogalerie:

 

Stěžejním bodem celého večera byla zejména Velikonoční dražba, na níž měli hosté možnost vydražit jedno z mnoha desítek dřevěných vajec z dílny poctivých českých truhlářů, z nichž jedno bylo podepsáno prezidentem Zemanem. Vyvolávací cena jednoho předmětu začínala na částce deset tisíc korun a výtěžek z aukce poputuje do Zemanova fondu na snížení státního dluhu.

Celého večera se zúčastnilo více než 400 hostů, mezi nimi například expremiér Jiří Rusnok, někdejší předseda vlády Jan Fisher, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, známý umělecký fotograf Jadran Šetlík nebo herec Daniel Hůlka. Hudební doprovod zajišťoval "král lidových písní" Jožka Černý.

Státní dluh bezútěšně narůsta

Nadační fond, který má za cíl snížit dluh státního rozpočtu, založil prezident Miloš Zeman loni v červnu. Každý měsíc do něj ze svého platu vkládá 60 tisíc korun a celkem již přispěl částkou překračující 700 000. Rád by tak motivoval další lidi s vysokými příjmy, aby se podobně jako on podíleli na snižování narůstajícího dluhu, který aktuálně přesahuje částku 1,68 bilionu korun.

Na snížení této finanční částky se podílí rovněž někteří čeští politici, desítky tisíc korun zaslali například prezidentův kancléř Vratislav Mynář a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Najdou se ale i lidé z řad veřejnosti, kteří na fond přispívají menšími, mnohdy i korunovými částkami. Ve fondu pro snížení státního dluhu je v tuto chvíli více než 1,4 milionu korun.

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky