Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišova mediální kampaň je pro Sobotku smrtící, tvrdí Paroubek a chystá demonstraci

Babišova mediální kampaň je pro Sobotku smrtící, tvrdí Paroubek a chystá demonstraci

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Expremiér a předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek se domnívá, že mít za koaličního partnera ministra financí Andreje Babiše je opravdu "štěstí". Když je koaliční partner drzý, tak jej Babiš podle jeho slov "osolí ve vlastních novinách" a pokud bude tato kampaň pokračovat až do eurovoleb, ČSSD se prý může rozloučit s plánovaným výsledkem rozloučit. Píše to Paroubek ve zprávě serveru EuroZprávy.cz.

"Na závazek prodat byty (dříve OKD) nájemníkům kašle Babiš i Sobotka

V posledních dnech se v médiích, zejména pak médiích vlastněných ministrem financí a majitelem Agrofertu A. Babišem, objevily nejrůznější informace o prodeji minoritního majetkového podílu OKD nabyvateli.

Na tomto místě si neodpustím drobnou poznámku. Je opravdu štěstí mít takového „kooperativního" koaličního partnera, jako je A. Babiš. Když je koaliční partner přidrzlý, osolí ho ve vlastních novinách. Pokud kampaň v MFD proti Sobotkovi bude trvat až do eurovoleb, může se ČSSD rozloučit i s plánovaným hubeným výsledkem ve volbách do EP.

Jak známo, tím nabyvatelem minoritního podílu státu v OKD se po mezihře s firmou Karbon Invest stal Zdeněk Bakala. Je zcela zřejmé, že pro Z. Bakalu byl prodej podílu státu v OKD inscenován dlouhodobě. Je také zřejmé, že na straně státu měl zájmy státu hájit tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Zájmy nabyvatele hájil dvorní právník Z. Bakaly Mgr. R. Pokorný, osobní přítel a bývalý zaměstnavatel B. Sobotky. Kohopak asi R. Pokorný hájil v této věci přednostně? Celá věc je dosti jasná.

Kauza je probírána z nejrůznějších směrů a aspektů, ale to nejpodstatnější je zamlžováno. Oba dva nynější nejvyšší představitelé vlády by měli české veřejnosti jasně sdělit odpovědi na tyto čtyři podstatné otázky:

1.) Jaké plynou závazky ze smluv o prodeji minoritního podílu OKD mezi státem a nabyvatelem (firmou p. Bakaly) oběma smluvním stranám?

2.) Dále, v čem jsou nabyvatelem tyto závazky neplněny?

3.) Jak zjedná stát v těchto záležitostech, tedy v případě neplnění určitých závazků (např. v případě nenaplnění prodeje nájemních bytů OKD zájemcům – nájemníkům), nápravu?

4.) Zda podle představitelů vlády vznikl či nevznikl veřejný příslib prodeje bytů ze strany pana Bakaly nájemníkům obývajícím 44 tisíc bytů bývalé OKD (dnes RPG Bytů)?

Na tyto otázky by měli být prakticky „z voleje" schopni odpovědět oba pánové – bývalý ministr financí i ten současný.

Pro B. Sobotku může mít kampaň, kterou proti němu zahájila v minulém týdnu Babišova MFD, politicky smrtící účinek.

Rovněž P. Telička, muž nevšední pružnosti, jenž byl schopen před volbami v roce 2006 vsadit na úzkou spolupráci se mnou (Teličkou akceptovaná nabídka na pozici místopředsedy vlády), aby po volbách v roce 2010 jistý čas provozoval placené poradenství pro ministra dopravy V. Bártu, až skončil nyní v politickém náručí strany – firmy A. Babiše, nemůže mít ze Sobotkovy aféry OKD žádnou radost. P. Telička se angažoval jistý čas v představenstvu Bakalovy firmy NWR. Angažoval se v Bruselu v problematice bytů OKD. Pochopitelně na straně Z. Bakaly a ne na straně nájemníků.

Na P. Teličku je v této souvislosti otázka velmi jednoduchá: Co jste udělal ve prospěch nájemníků bytů OKD (nynější byty RPG) Vašich budoucích voličů?

Strana LEV 21 očekává na výše uvedené otázky odpovědi. Nebudou-li dány do příštího pondělí, půjdou členové této strany v nejbližších následujících dnech demonstrovat před budovu Ministerstva financí či před Úřad vlády," píše Jiří Paroubek, předseda LEV 21.

Témata:  eurovolby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy