Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář promluvil o Rathovi. Podívejte se, co na něj prozradil

Miliardář promluvil o Rathovi. Podívejte se, co na něj prozradil

Foto: Reprofoto ČT

Český matematik a miliardář Karel Janeček je v politických kruzích i mezi širokou veřejností znám jako zakladatel Nadačního fondu proti korupci. Boj proti zneužívání politické moci jej podle jeho slov naplňuje, což dokládá svým programem Demokracie 2.1, který má za cíl změnit hlasovací systém v České republice a učinit jej spravedlivější.

Podle Janečka je systém Demokracie 2.1 efektivním nástrojem na spravedlivé a demokratické hlasování, který doposud ještě nikdo nevymyslel. "Jeho princip spočívá v tom, že při zachování rovnosti hlasování má každý volič více hlasů," vysvětluje miliardář u populárního moderátora a baviče Karla Šípa v pořadu Všechnopárty.

Domnívá se, že je zapotřebí, aby demokracie fungovala efektivně, což se podle něj nyní moc neděje. Jím navrhovaný systém by to ale mohl změnit. "Každý volič má čtyři hlasy a volební obvod je složen pouze ze dvou mandátů. Celý systém spočívá v tom, že demokratický volič využije čtyři hlasy, kdy z daného počtu jmen vybere ty čtyři nejlepší," poodhaluje zákoutí svého programu.

Celý systém názorně ilustruje na napříkladu: "Volič komunistů využije efektivně dva hlasy pro komunisty a ty další dva buď nevyužije špatně, nebo je nevyužije vůbec."

Viděl jsem Ratha a vše bylo jasné

Janeček se v pořadu přiznal, že se díky svému postavení a práci obává, aby neskončil podobně jako nedávno obviněný David Rath. Na jeho osobu už prý bylo podáno několik žalob a sám Janeček nepopírá, že se jednou může doopravdy něco stát. "Mohou mi do auta nastrčit například drogy, člověk nikdy neví," posteskl si.

Proto před dvěma lety projevil se svým tajemníkem touhu potkat se s exministrem zdravotnictví a bývalým hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem, který byl v květnu roku 2012 vzat do vazby díky podezření na korupční činnost.

"V srpnu v úterý ráno jsem dostal telefon od advokáta Davida Ratha, pana Černého, který se na mě obrátil s tím, že se snažím pomáhat spravedlnosti a Rathovi bylo ukřivděno," popisuje Janeček a dodává, že advokát po něm požadoval, aby za obviněného exministra zaplatil kauci.

Janeček tuto variantu podle svých slov neodmítl, ale stanovil si podmínku, aby se s Rathem nejprve mohl setkat. "Reakce byla taková, že to není možné, protože kauce musí být zaplacena do pátku," dodává miliardář s tím, že pokud by Ratha neviděl osobně, nebylo by se o čem bavit.

"Druhý den ráno, ve středu, mi advokát sdělil, že je možné se s Rathem setkat a ve čtvrtek jsem za ním jel," vzpomíná Janeček a dodává, že výši kauce, kterou by za Ratha měl zaplatit, si už nepamatuje. 

"Advokát mě přesvědčoval, že Rath je v tom nevinně, že je malá ryba a že to na něj narafičili. Já měl ale informace, které tvrdily, že je to blbost," dodává nekompromisně Janeček.

"Pamatuji si, že jsem měl obavy, aby Rath nepřišel s tím, jak jej to mrzí, a abych neměl pocit, že bych mu měl nebo mohl pomoci," svěřil se miliardář moderátoru Šípovi. Podle jeho slov mu ale sám Rath s tímto problémem hned pomohl. "Začal náš rozhovor a já se zeptal, jak to s tou korupcí má. On odvětil: "V životě jsem nevzal žádný úplatek, jsem čistý jak lilie," a bylo to," uzavírá Janeček s tím, že v tu chvíli mu bylo vše jasné. 

Témata:  Karel Janeček

Související

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy