Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišova náměstkyně popisuje ministerstvo: Větší nepořádek jsem neviděla

Babišova náměstkyně popisuje ministerstvo: Větší nepořádek jsem neviděla

Foto: ČNB

Náměstkyně Ministerstva vnitra Adriana Krnáčová, kterou do resortu nominovalo hnutí ANO, Hospodářským novinám prozradila, že ministerstvo prověřuje miliardy korun, které v posledních letech padly na státní IT projekty. Je prý také možné, že se prověrka nakonec dostane i do rukou policie.

"Nahlédla jsem do té agendy a musím bohužel říct, že větší nepořádek jsem ještě neviděla," sdělil náměstkyně ministerstva Adriana Krnáčová, bývalá ředitelka české pobočky protikorupční organizace Transparency International.

Ve svém vyjádření nechtěla být více konkrétní, a to z jednoho prostého důvodu - je prý dost možné, že se zakázkami bude nakonec zabývat i policie. Jedná se konkrétně o nákladné projekty, které v posledních letech vznikaly na elektronizaci státní správy. Největšími z nich byly podle deníku základní registry za 2,5 miliardy korun nebo projekt kontaktních míst CzechPoint pro vyřizování úředních věcí na přepážkách radnic nebo na pobočkách pošt.

Podle Krnáčové, má chystaný audit odhalit, za jaké projekty se na vnitru utrácelo, co pozitivního přinesly a jestli se náklady na jejich tvorbu a správu vyplatily. Těžko se prý ale dohledává, kdo z úředníků je za chod projektů zodpovědný. "Na jednom projektu se vystřídá v průběhu dvou let dvanáct lidí, nejsou doklady a není jasné, kdo a na čem dělal," popisuje HN.

Zakázky, které nyní prověřuje, sahají až do doby, kdy těmto projektům šéfovali dva náměstci. Za ministra Radka Johna Michal Moroz, o němž expremiér Nečas mluvil jako o "bezpečnostním riziku". Druhým náměstkem byl Radek Šmerda, ve funkci za ministra Jana Kubiceho.

"Je to jak v Afghánistánu: všude nášlapné miny a my potřebujeme dobrou jednotku, která je najde a zlikviduje," popisuje náměstkyně Krnáčová a vytváří si vlastní tým odborníků, kteří budou projekty podrobně zkoumat.

Témata:  Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy