Pošťačka přivedla důchodkyni na mizinu. Připravila ji o byt i úspory

V pondělí usedla u Okresního soudu v Jihlavě dvaačtyřicetiletá Drahomíra Sedmíková z Jihlavy, která podle obžaloby v roce 2011 a 2012 podvedla a okradla šestaosmdesátiletou důchodkyni Drahoslavu z Jihlavy. Podle informací Deníku ji připravila o byt a celoživotní úspory.

660
reklama

Sedmíková měla údajně zneužít důvěřivost staré ženy a její duševní choroby a nechala si na sebe přepsat byt paní Drahoslavy zhruba za jeden milion korun. Sedmíková náslendě ženu připravila o osm set tisíc korun v hotovosti.

Za trestný čin podvodu, krádeže a neoprávněného opatření platební karty teď hrozí Sedmíkové až osmiletý trest odnětí svobody, rozsudek však v pondělí nepadl a soudce kauzu odročil na neurčito.

"Byt i peníze jsem od paní dostala darem za to, že jsem se o ni starala. Byla sama a opakovala, že nikoho nemá. Už od dětství jsem se starala o starší lidi. Byla jako moje babička, prostě jsme si padly do oka. Vozila jsem jí obědy, uklízela, pomáhala s nákupy a starala se o její kočičku," hájila se podle informací Deníku.cz Sedmíková u soudu. Paní Drahoslava však popírá, že by ženě dala cokoli dobrovolně.

Za vše může občanský průkaz

Celý příběh začal v roce 2011, kdy Sedmíková pracovala na pobočce jihlavské pošty jako úřednice. Paní Drahoslava si tehdy přišla vybrat peníze a Sedmíková ji upozornila, že má propadlý občanský průkaz. Zároveň se nabídla, že jí pomůže s vyřizováním nových dokladů a ženy se po čase začaly stýkat častěji, dokonce i v bytě paní Drahoslavy.

Že něco není v pořádku zaregistrovala také její sousedka. "Zjistila jsem, že to není žádná sociální pracovnice, jak o ní Drahoslava mluvila. Pak mi řekla, že jí Sedmíková vzala občanku. Sedmíková reagovala podrážděně, ale nepopřela to," řekla podle Deníku u soudu sousedka, která případ nahlásila sociálním pracovnicím.

Ty šly s paní Drahoslavou na poštu vybrat peníze, kde se zjistilo, že kartu od účtu má u sebe Sedmíková, v té době stále zaměstnankyně pošty. Poté, co se pracovnicím povedlo dostat k účtu, vyšla najevo pravda - zbylo na něm pouze osm tisíc korun, ačkoli seniorka tvrdila, že tam má desítky tisíc. Na popud paní Drahoslava úřednice nahlédly do katastru nemovitostí a zjistily, že její byt je přepsán na Sedmíkovou.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování odhalili, že si Sedmíková skrze penzistku vyřídila příspěvky, které měsíčně pobírala. Několikrát si také na svůj účet převedla její finance a paní Drahoslavě zrušila penzijní připojištění, na němž měla podle Deníku.cz 586 tisíc korun. Peníze rovněž převedla k sobě.

Sedmíková tvrdí, že peníze dostala darem a všechny výběry proběhly za účasti Drahoslavy, co se s penězi dělo dále netuší. To ale důchodkyně popírá a její byt je dodnes úředně obstaven. Drahoslava je tak nucena žít v domě s pečovatelskou službou a čeká na výsledek soudního řízení.

Témata: důchodci | krádeže

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky