Gajdůšková hrozí církvím kvůli restitucím: Ustupte, nebo je snížíme zákonem

Šéfka vyjednávací komise s církvemi Alena Gajdůšková (ČSSD) tvrdí, že sněmovna je naladěna tak, že pokud církve nebudou chtít snížit své nároky, poslanci mohou zákon o majetkovém vyrovnání změnit i bez dohody s církvemi.

660
reklama

Vyjednávací komise stran ČSSD a ANO k církevním restitucím požaduje snížení náhrad, a to zhruba o 13 miliard korun. Podle současné dohody má stát církvím jako náhradu vyplatit 59 miliard korun. Server Novinky.cz přinesl rozhovor s místopředsedkyní Senátu a šéfkou týmu Alenou Gajdůškovou (ČSSD), která tvrdí, že snaha o snížení náhrad stále platí.

"Budeme argumentovat tím, že církve byly vždy vnímány jako veřejnoprávní organizace, ale zákon o majetkovém vyrovnání k nim přistupuje, jako by to byly soukromé subjekty. Myslím, že si toho jsou samy církve vědomy. A je v jejich zájmu, aby vše bylo přijatelné pro širokou veřejnost i pro věřící. Řada silně věřících mně říká, že se zákonem nesouhlasí," sdělila v rozhovoru šéfka komise.

Dodává, že pokud církve chtějí hrát pozitivní roli ve společnosti, jak to chtějí sami věřící, musí reflektovat atmosféru ve společnosti. "Navrhnu, aby se církve zavázaly, že určité procento náhrad dají do veřejně prospěšných aktivit," tvrdí Gajdůšková s tím, že by se mělo jednat zhruba o 80%.

Církve se ale dalším ústupkům brání, neboť se domnívají, že ustoupily jak nejvíce mohly. Gajdůšková se však domnívá, že je možná změna zákona bez dohody s církvemi. "Osobně bych byla nerada, aby se věc řešila jednostranně, ale atmosféra ve sněmovně je taková, že by mohlo dojít k jednostranným krokům," řekla šéfka komise serveru a dodala: "Uvnitř sociální demokracie jsou lidé, kteří by byli pro mnohem razantnější řešení, bez ohledu na následky."

Témata: církev

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky