Lobbista Rittig spolu s jeho komplici skončil v poutech

Městský soud v Praze dnes vrátil Ivo Rittigovi a dalším obviněným cestovní doklady, které zabavil v únoru kvůli vyšetřování v kauze DPP. S tímto krokem však nesouhlasí vrchní zastupitelství, které podle informací České televize Rittiga a další obviněné zadrželo a navrhuje vazební stíhání.

660
reklama

Soud zakázal v únoru Ivo Rittigovi a dalším obviněným vycestovat za hranice České republiky. Zároveň všem dočasně zabavil cestovní pasy. Soud tehdy rozhodl na základě žádosti státních zástupců, kteří se domnívali, že se jedná o lepší variantu, než případná vazba. 

S tímto krokem ale Ivo Rittig silně nesouhlasil, neboť mu hrozilo propadnutí rezidenční karty v Monaku, a to v případě, že by v Česku uvízl na déle než 183 dní. V tom okamžiku by musel začít platit daň z příjmu v České republice, v Monaku se totiž žádná taková daň neplatí. S touto situací se však nechtěl smířit, proto minulý týden podal stížnost.

Žádosti Ivo Rittiga a dalších obviněných v kauze dopravního podniku dnes soud vyhověl a podle informací České televize jim vrátil pasy, které v únoru zabavil. O stížnosti Rittiga a dalších rozhodoval v neveřejném zasedání už ve čtvrtek, jeho mluvčí ale výsledek nechtěla podle informací ČTK komentovat, dokud lobbista a ostatní nebudou mít usnesení doručené.

Proti rozhodnutí soudu se ale obořilo vrchní státní zastupitelství, navrhuje vazbu pro Rittiga i jeho spoluobviněné. ČTK to dnes sdělila šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová, která se obává, že obvinění uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení.

Rittig, jeho obchodní partner Peter Kmeť, někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a advokáti z kanceláře MSB Legal David Michal a Marek Stubley čelí od února obvinění z praní špinavých peněz v souvislosti s vyváděním peněz z pražského dopravního podniku. V případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Témata: Ritting, Ivo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky