Peake: Nečas mě seřval, měla jsem ho nakopnout. Zato Kalousek je fér hráč

Bývalá vicepremiérka a poslankyně za Věci veřejné Karolína Peake zastávala ještě před rokem jeden z nejvýznamnějších postů na politické scéně. Během své kariéry zažila zejména vládu Petra Nečase, o které se rozpovídala pro Magazín MF Dnes.

660
reklama

Bývalá poslankyně za VV tvrdí, že do politiky nastoupila jako absolutně nezáludný člověk. Zřejmě na to ale dojela, neboť zjistila, že v politice, alespoň té české, často uspějí lidé, kteří za svůj největší úspěch považují, když se jim povede někoho obelstít či podrazit. Konkrétně poukázala na jednoho člověka: "Třeba Petr Nečas, což pro mě bylo obrovské překvapení."

Na opačné straně podle ní stojí exministr financí Miroslav Kalousek. "To je vynikající politik, silný vyjednavač, který dokáže být někdy nesmírně demagogický, ale je to v zásadě fér hráč," tvrdí Peak s tím, že na dohody uzavřené s Kalouskem se můžete spolehnout. "Navíc je s ním sranda," dodává.

Poukázala také na fakt, že ačkoli byl Kalousek, pouze běžný ministr, měl ve vládě velmi silný vliv. "Tomu stačilo překvapeně zvednout obočí a celé jednání hned směřovalo jinam," podotýká někdejší vicepremiérka.

"Nečas mě seřval"

Co se Petra Nečase týče, ten s ní údajně nikdy moc nemluvil. Výjimkou tvořilo několik dní, kdy zastávala post ministryně obrany. "Nosil mi různé příručky, doporučoval, jak se k pozici ministryně obrany postavit, jak se mám naučit frčky, a popisoval mi, jak jinde jsou ženy ministryněmi obrany a že už je to běžné," vzpomíná na tehdější dobu Peake.

To vše se ale změnilo ve chvíli, kdy na resortu projevila určitou míru samostatnosti: "Když jsem odvolala Picka, hned mi volal z Bruselu, doslova mě seřval," šokuje Peake. Dodává, že Nečas se s ní následně sešel a požadoval návrat generála Picka, nebo její rezignaci.

Peake tvrdí, že tehdy beze slova odešla z jeho kanceláře, a o hodinu později se na jednání vlády dozvěděla o jejím návrhu na odvolání. Ani po takto silném zážitku ale prostředí politiky zcela neopustila a vrátila se zpět na své původní místo vicepremiérky, které vykonávala "v místnosti s jednou vypelichanou palmou a výhledem na recyklační kontejnery."

Dodnes tento krok považuje za velkou chybu, nechtěla ale prý uvolňovat pozice lidem kolem Josefa Dobeše, se kterými už měl údajně Nečas dohodu na dodání chybějících hlasů výměnou za "nějaké dohody rozpočtového typu".

"Zpětně je mi líto, že jsem nevybuchla. Když mi Petr Nečas řekl, že mě odvolal, měla jsem mu na hlavu vylít nejbližší nápoj, který byl po ruce, kopnout ho do holeně a odkráčet středem," dodává v rozhovoru pro Magazín Peake.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky