Policie prověřuje hospodaření ČEZu. Komu vyplatil 350 milionů?

Energetická společnost ČEZ vyplatila v mimosoudním vyrovnání necelých 350 milionů korun někdejším vlastníkům bývalé Severomoravské energetiky. Značnou část těchto peněz však zmrazila protikorupční policie, která celou transakci prověřuje. Ačkoli minoritní akcionáři požadovali přibližně 20 milionů, ČEZ nakonec zaplatil zhruba 349 milionů. U koho většina peněz skončila?

660
reklama

O případu informují Lidové noviny, podle kterých se celé kauze věnuje Finanční analytický útvar Ministerstva financí. Minoritní akcionáři se prý několik let soudili s ČEZem zhruba o 20 milionů korun, nakonec se však některým akcionářům ozvala společnost Associated Energy. Ta jim nabídla, že se za minoritní akcionáře dohodne a sumu navýší.

To se zřejmě nakonec podařilo a ČEZ souhlasil s vyplacením 349 milionů, které poslal na účty akcionářů a firem, vlastnícím akcie. Tak velkého pohybu financí si ale nešlo nevšimnout a celý proces zaznamenala centrální banka, která následně upozornila Finanční analytický útvar Ministerstva financí.

Šedesát milionů prý putovalo k bývalým akcionářům, dalších 166 ale dorazilo podle zjištění novin na účet společnosti Arca Capital Global Equity, kterou vlastní slovenský miliardář Pavol Krůpa.

"Část nároků jsme vykoupili, protože jednání s ČEZem byla několikrát přerušena a oni se snažili své pohledávky postoupit," vysvětluje miliardář, jak se k těmto penězům dostal. Zároveň tvrdí, že účty společnosti Arca Capital Global Equity zmrazeny nejsou, nepopřel ale, že by mohly být zmrazeny účty Associated Energy, který fungoval jako prostředník transakce.

Mluvčí společnosti ČEZ Jan Pavlů LN vysvětlil, proč firma nejednala přímo s akcionáři, ale raději volila formu prostředníka: "Associated Energy byla schopná zkonsolidovat nároky všech žalobců a zaručit ukončení sporů po narovnání," sdělil novinám.

ČEZ však odmítá nařčení, že by se jednalo o vyvádění peněz z firmy. Tvrdí, že kdyby došlo k soudnímu vyrovnání, musel by údajně vyplatit skoro miliardu, neboť podle informací LN by si doplacení mohli požádat i ti, kteří původně do sporu o výši ceny akcií nevstoupili.

Témata: čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky