Babiš odvolal kvůli zlatým slitkům ředitele Státní tiskárny cenin

Kauza Státní tiskárny cenin má další pokračování. Tiskárna, jejíž roční tržby se pohybují kolem 1,5 miliardy korun, rozdávala zlaté slitky, mnohdy až v řádů několika tisíců korun. Tímto zajímavým dárkem byli obdarováni například politici nebo lidé s vazbami na Ivo Rittiga. To se však nelíbilo ministru financí Andreji Babišovi, který před malou chvíli generálního ředitele Richarda Bulíčka odvolal.

660
reklama

"Ministr financí právě odvolal generálního ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka, na uvolněné místo bude vypsáno výběrové řízení," tvrdí strana ANO na sociální síti.

"S panem ředitelem jsme se rozcházeli v pohledu na efektivitu a hospodárnost v oblasti věcných darů", uvedl ke svému rozhodnutí ministr financí Andrej Babiš.

Na dary, které tiskárna rozdávala v podobě zlatých slitků, před nedávnem upozornil server iHned.cz. Podnik sice oficiálně nevydal žádný seznam obdarovaných a zdůvodnil to tím, že k tomu není povinnen, serveru se přesto podařilo získat jednu takovou evidenci, která obsahuje více než 200 jmen.

Na své si tak přišli například někteří vysocí úředníci, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, jeho náměstek Ladislav Minčič, ale i majitelé soukromých firem. Jedním z nich je údajně také Jan Janků z papírny Neograph, která je v posledních dnech skloňována ve všech pádech v souvislosti s lobbistou Ivo Rittigem a údajným tunelováním pražského dopravního podniku.

Slitky za 4,7 milionů korun

Ministru financí se však tato praktika nelíbila, neboť tiskárna v posledních pěti letech podle informací Lidovýcn novin rozdala zlaté slitky za 4,7 milionu korun. Babiš si proto vyžádal podrobnější informace o těchto darech, ředitel tiskárny Richard Bulíček se však hájil tím, že oficiální seznam příjemců darů neexistuje a proto jej nemůže poskytnout. Resort financí však toto tvrzení příliš neuspokojilo.

Státní tiskárna slitky obhajovala také tvrzením, že musí obstát v konkurenčním boji, neboť působí v klasickém tržním prostředí. "Je důležité říct, že Státní tiskárna cenin je státní podnik, ale oproti Lesům ČR, Českým drahám nebo České poště nemá ani jednu zakázku garantovanou zákonem jako oni," sdělil Bulíček Ln a dodal: „Loni jsme do reklamních dárků dali 0,13 procenta našich výnosů."

Témata: zlato | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky