Hrozí další mediální přesun. Babiš koupil noviny a rádio, co bude dál?

Čeští miliardáři pokukují na tuzemském mediálním trhu po rozhlasových stanicích. Podle informací deníku MF Dnes se velké přízni potencionálních zájemců těší zejména stanice Evropa 2 a Frekvence 1 francouzské skupiny Lagardere. Nejdále je ve svých plánech prozatím podnikatel a vlastník AC Sparta Praha Daniel Křetínský.

660
reklama

MF Dnes přišla s informacemi, podle kterých se bohatí čeští podnikatelé zajímají o tuzemská rádia, zejména stanice francouzské skupiny Lagardere, která v České republice provozuje celoplošné stanice Frekvence 1 a Evropa 2. Zároveň vlastní také Regie Radio Music, který je největším mediálním a obchodním zastupitelem pro prodej komerčního času rádií u nás.

Podle informací deníku by firma Lagardere Active ČR, která společnost zastupuje na tuzemském trhu, mohla být při splnění určitých podmínek na prodej. O společnost projevil zájem především podnikatel Daniel Křetínský, který je nově spolumajitelem vydavatelství Ringier Axel Springer, mezi jehož portfolio patří například deník Blesk nebo časopis Reflex.

Konkrétně se však k prodeji žádná ze stran vyjádřit nechtěla. "Obecně je na prodej všechno, vždy záleží na ceně. Ale já o ničem nevím, jde jen o spekulace," sdělil MF Dnes Michel Fleischmann, prezident skupiny rádií Lagardere v Česku.

Válka miliardářů

S velkým nákupem médií přišel před nedávnem předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Ten ke svému vlastnictví vydavatelství MAFRA loni přidal také Rádio Impuls. Deník tvrdí, že Impuls, podobně jako další česká rádia, také prodává reklamu skrze obchodní zastoupení Regie Radio Music, a právě tento model zastoupení by prý mohl být v ohrožení.

Rádia v inzercích neprotočí tolik peněz, jako například tisk nebo televize. Ročně se jedná zhruba o 1,5 miliardy korun, na druhé straně však stojí fakt, že poslech rádia je u nás stabilní. Lidé je poslouchají v práci, doma, ale i v autě, a jedná se tedy o určitý strategický trh. Noviny se domnívají, že zájem podnikatelů o investování do rádií může postupem času vyústit ve válku miliardářů o tuzemské televizní stanice.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky