Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rittigovi zmizel majetek. Oficiálně mu prý skoro nic nepatří

Rittigovi zmizel majetek. Oficiálně mu prý skoro nic nepatří

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Podle veřejně dostupných informací by se mohlo zdát, že lobbista Ivo Rittig si žije jako zámožný muž. V Praze obývá vilu na Vinohradech, své sídlo má také v Monaku, ale v tomto případě platí, že opak je pravdou. Podle informací MF Dnes policie narazila ve chvíli, kdy chtěla lobbistův majetek zajistit. Zjistila totiž, že mu oficiálně skoro nic nepatří.

Jedním z těchto majetků je například honosné pražské sídlo na rozsáhlém pozemku s nafukovací halou na tenis a krytým bazénem. Podle informací deníku mu ještě před několika lety patřilo, v tuto chvíli je však jedna jeho část "papírově" v držení Rittigových právníků, ta druhá je vedena na firmu, registrovanou v daňovém ráji.

Detektivové z protikorupční policie podle informací MF Dnes přesto u Rittiga neskládají zbraně. Údajně se pokusí zajistit jeho majetek v další fázi vyšetřování, tedy při pátrání po výnosech z údajné trestné činnosti. Tato fáze, kterou kriminalisté právě rozjíždí, je však mnohem obtížnější.

Kriminalisté se nyní snaží zjistit, kam putovaly miliony z údajně předražené zakázky na jízdenky pro pražský dopravní podnik. "Z vyšetřování vyplývá, že k Ivo Rittigovi tekly obrovské peníze. Je naší povinností teď zjistit, kde skončily," sdělil MF Dnes zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Pokud by se podařilo prokázat, že tyto peníze posloužily k pořízení určitých nemovitostí, mohla by je policie zajistit jako takzvaný výnos z trestné činnosti. Zde už totiž nezáleží na tom, na koho by byl majetek napsaný, bude-li nakoupen za nelegálně nabyté jmění, policie jej může zabavit.

Policisté zadrželi lobbistu Ivo Rittiga v únoru v souvislosti s praním špinavých peněz v kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi byl obviněn, avšak vazebnímu zadržení se vyhnul. Musel ale odevzdat vyšetřovatelům pas a nesmí tedy vycestovat do zahraničí.

Témata:  Ivo Ritting

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy