České dráhy dostaly rekordní pokutu. Zaplatí 25 milionů korun, za co?

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil společnosti České dráhy rekordní pokutu ve výši 25 milionů korun za nákup vlakových souprav Railjet bez otevřeného výběrového řízení. Pokuta zatím není pravomocná, neboť společnost proti ní podala odvolání. Jedná se o dosud nejvyšší pokutu, kterou úřad za porušení zákona o veřejných zakázkách uložil.

660
reklama

Podrobnosti sdělil ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj. České dráhy údajně chtěly původně zakoupit 16 railjetů, náslědně svou poptávku změnily na 15 souprav s jinou konfigurací. Nakonec jich firma od Siemensu koupila pouze sedm, a to za zhruba 2,5 miliardy korun.

Antimonopolní úřad se domnívá, že kroky společnosti byly díky neveřejnému jednacímu řízení neoprávněné. Dráhy však argumentují tím, že pouze rozšířily rozsah původně stanovené zakázky na nákup 16 souprav Railjet, proto ji zadaly ve zjednodušeném řízení, aniž by vyhlásily soutěž.

S tím ale úřad nesouhlasí. "O dodatečné dodávky nejde, neboť původní zakázka zněla na 16 sedmivozových souprav, zatímco v přezkoumávané zakázce to je 15 souprav, z toho sedm sedmivozových a osm osmivozových, které se navíc významně odlišují od specifikace původních souprav," uvedl pro ČTK Rafaj.

Domnívá se také, obě zakázky se od sebe zásadně odlišují. "Jednalo se tedy o zcela novou veřejnou zakázku a pro její zadání v jednacím řízení bez uveřejnění nebyly naplněny zákonné podmínky," dodává Rafaj.

První soupravu vlaků Railjet od společnosti Siemens by České dráhy měly obdržet na přelomu dubna a května letošního roku. Lidé by se podle plánů mohli novým vlakem svézt po jejich otestování zhruba v polovině roku. Všech sedm objednaných souprav by pak mělo dorazit nejpozději v listopadu letošního roku.

Vyjma těchto sedmi souprav chystaly České dráhy také nákup dalších osmi vlaků za 2,8 miliardy korun, které měly být nasazeny na trase z Prahy do Bratislavy a Budapešti. Nákup však vedení firmy v loňském roce zastavilo.

Témata: české dráhy | pokuty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky