Sobotka a Babiš ve sporu. Co se děje na ministerstvech?

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zuří. Nelíbí se mu postup, jakým pokračují audity jednotlivých ministerstev pod záštitou ministra financí Andreje Babiše. Ty sice podle plánu programového prohlášení vlády probíhají, ale pouze na ministerstvech, které řídí hnutí ANO.

660
reklama

Hnutí ANO se sice drží původního plánu a provádí audity na všech svých ministerstvech, s těmi ostatními ale podle informací serveru Aktuálně.cz zatím nespolupracuje. Resorty, které řídí mínistři z hnutí ANO dostaly přesný návod, který je celým auditem provádí, zbylá ministerstva si ale své prověrky musí vyřešit sama.

S tímto postupem ale premiér Bohuslav Sobotka nesouhlasí. "Z kompetenčního zákona má ministerstvo financí tyto věci na starosti a nerozumím tomu, proč neřeší audity i s ostatními resorty a řeší je pouze s resorty, které jsou ovládány ANO. Ministerstvo financí by mělo působit v rámci celé vlády," sdělil serveru.

Náměstek Andreje Babiše na jeho resortu Lukáš Wagenknecht se však proti těmto tvrzením ohradil. "Pan premiér zadal všem ministerstvům, aby na tom pracovala, takže našich šest ministerstev se domluvilo, abychom měli stejné noty. Nikdo jiný nás neoslovil. Samozřejmě že kdyby kdokoliv chtěl, můžeme pokračovat," řekl Wagenknecht Aktuálně.cz.

Zároveň tvrdí, že ministerstva, která řídí Babišovo ANO, pod jeho vedením kontrolují majetek, software, lidské zdroje a registr smluv. Dodává také, že celé jednání už je v plném proudu a schůzky s jednotlivými resorty již probíhají.

Ministerstva, která řídí ostatní koaliční partneři, audity podobným způsobem jako hnutí ANO neorganizují a postupují zcela rozdílně. "Některá kontrolují jen běžící tendry, jiná se spoléhají na pravidelný auditní systém, další se snaží vyčíst požadavky na kontrolu z vládního programového prohlášení," píše server a dodává, že jednotné výsledky o hospodaření ve státní správě se tak zřejmě očekávat nedají.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky