Šokující odposlechy soudce: Co bysme byli blbí, vyděláváme...

Jičínský soudce Theodor Petryšín se dostal do nezáviděníhodné situace. Na stole mu totiž leží korupční případ jeho bývalého kolegy Josefa Knotka z okresního soudu v Litoměřicích, kterému hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Jedním z klíčových důkazů celé kauzy jsou odposlechy, které byly zachyceny v jeho kanceláři, a některé opravdu stojí za to.

660
reklama

Případ Josefa Knotka, který je prvním soudcem souzeným za korupci, popisuje deník MF Dnes. Podle jeho informací se u Knotka v září 2011 objednal jeden jeho známý. Řešili spolu případ muže, který byl obžalován pro pomluvu, a rozhodovat měl v této věci právě Knotek, který obžalovaného nakonec osvobodil. Dá se předpokládat, že jeho rozhodnutí bylo správné, neboť během řízení svědci měnili své výpovědi, i přesto však Knotek za svou práci inkasoval odměnu.

Odposlechy totiž odhalily debatu, ve které se známým plánují, že osvobozenému muži řeknou, aby soudci poděkoval, neboť díky němu se státní zástupce nemohl odvolat. "Byla by slušnost poděkovat," prohlásil v odposlechu Knotek.

Podle informací MF Dnes však Knotek manipuloval se soudním řízením častěji. Dokládá to případ muže, kterému hrozilo za řízení bez řidičského průkazu převedení podmíněného trestu ve trest odnětí svobody. Knotak ale údajně celý spis schoval do skříně v kanceláři a vytáhl jej až po vypršení podmínky.

S některými lidmi Knotek soucítil, ale nic nebylo zadarmo. V případu muže, který požádal zkrácení trestu zákazu řízení auta, spolu se svým přímluvcem přemýšleli, kolik si za toto rozhodnutí nechají zaplatit. "Zase nejsme nenažraný. Kolik bys to viděl?" ptá se soudce. "Ať ti dá šest litrů, a máme každej tři, ju? To je slušný tady za to. A já to uspíším," tvrdí Knotek. Oba se následně shodují, že říci si o více peněz už by "bylo moc".

Podle informací deníku se Knotek dělil o své příjmy se soudním personálem. Kamery v jeho kanceláři čtyři měsíce zachytávaly, co se v ní dělo, a odhalily například, jak předává balíček peněz své zapisovatelce, která dodává, že jí udělal radost. "Co bysme byli blbí, vyděláváme. A kdybychom bejvali možná řekli dvacet třicet, tak to taky přihráli," odpovídá jí Knotek.

Obžaloba soudce je výsledkem akce Svíce, která vznikla na popud vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která ji ji rozjela ještě předtím, než tento post zastoupila. Soudce Knotek se kvůli své obžalobě taláru loni vzdal.

Témata: soudy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky