Státní tiskárna rozdala zlato za 4,67 milionu. Nikdo neví komu

Státní tiskárna cenin rozdávala zlaté slitky v odhadované hodnotě deset tisíc korun jako dary. Celkem jich rozdala několik set, dohromady za 4,67 milionu korun, bohužel nikdo neví, kdo slitky dostal. Tiskárna si vede pouze evidenci počtu dárků, o příjemcích nemá zdání.

660
reklama

Podle serveru Lidovky.cz za posledních pět let tiskárna rozdala zlaté slitky v celkové hodnotě 4,677 milionu korun, což znamená, že za rok se jedná o dary za necelý milion korun. Odpovídá to zhruba stovce zlatých slitků ročně, které připadly neznámým obdarovaným.

Ministr financí Andrej Babiš si již vyžádal podrobnější informace o těchto darech, ředitel tiskárny Richard Bulíček však tvrdí, že seznam příjemců darů neexistuje a proto jej nemůže poskytnout. Údaj o celkové hodnotě slitků je tak jediné konkrétní číslo, které tiskárna na žádost ministerstva financí sdělila.

"S odpovědí, kterou jsme od pana Bulíčka obdrželi, nejsme v žádném případě spokojeni. Budeme po něm požadovat podrobnější vysvětlení v otázce věcných darů," sdělil serveru mluvčí resortu financí Marek Zeman.

Server iHned.cz nedávno upozornil, že zlaté dárky dostalo v roce 2011 více než 200 lidí. Mezi obdarovanými byl údajně například exministr financí Miroslav Kalousek, lidé z policejního prezidia či spolumajitel firmy údajně napojené na lobbistu Ivo Rittiga. Podle Bulíčka se však jedná pouze o pomocnou evidenci.

"Tady se operuje s nějakým seznamem z roku 2011, ale my jsme ho neviděli. Bude to zřejmě nějaká pomocná evidence a momentálně ani nevím, kdo ji vytvořil. Prý je mnou podepsaná, to je možné, ale já nevím, o jakou evidenci se jedná. My žádnou oficiální evidenci skutečně nemáme a nemusíme ji mít," sdělil Bulíček serveru Lidovky.cz.

Musíme obstát v konkurenci

Podle jeho slov však Státní tiskárna cenin nepoprušuje žádný zákon. "Když jmenná evidence nebyla nikdy žádným zákonem požadována a dvě kontroly ministerstva financí toto neshledaly jako pochybení a nenařídily nám ji zavést, tak jsme nepochybili. Kdyby mi nařídili, ať to zastavím, tak to zastavím. Kdyby mi řekli, zaveďte pomocnou evidenci, chceme vědět, kdo to dostává, tak bychom to udělali," hájí se Bulíček.

Zlaté slitky obhajoval také tvrzením, že musí obstát v konkurenčním boji. Státní tiskárna podle něj totiž působí v klasickém tržním prostředí. "Je důležité říct, že Státní tiskárna cenin je státní podnik, ale oproti Lesům ČR, Českým drahám nebo České poště nemá ani jednu zakázku garantovanou zákonem jako oni," tvrdí Bulíček a dodává: „Loni jsme do reklamních dárků dali 0,13 procenta našich výnosů."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky