Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč prý padl Nečas? Šokující teorie e o kauze Nagyová, neuvěříte

Proč prý padl Nečas? Šokující teorie e o kauze Nagyová, neuvěříte

Foto: Vlada.cz

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) si nad svou vládou sám podepsal ortel ve chvíli, kdy začal uvažovat o možné dostavbě jaderné elektrárny Temelín za přispění ruských prostředků. Údajně se měla spustit vlna dezinformovaných amerických tajných služeb, které pokládaly za jednu z priorit urychlenou změnu vládnoucí síly v České republice. S touto teorií přišel časopis Týden, který tvrdí, že možný cílem tajných služeb bylo zvrátit hru o dostavbu Temelína.

Magazín se domnívá, že v kauze Nagyová byli někteří zástupci výkonné i soudní moci byli zřejmě ovlivněni aktivitou amerických zpravodajských služeb v České republice. Údajně se tak stalo v rozmezí od loňského května do června. Pro časopis Týden o tom také promluvili například významní pracovníci českých zpravodajských služeb a policejních složek.

Podle dostupných zdrojů měla americká diplomacie údajně získat pouze mylný dojem o tendru na dostavbu Temelína a měla se domnívat, že o výsledku je již rozhodnuto. Z potenciálních ruských a amerických zájemců si měl Nečasův kabinet údajně vybrat variantu ruskou.

Američané prý pojali podezření a pokládali za nutné přispět ke změně mocenských sil u nás. Všemu byla navíc podle časopisu nápomocná situace na Západě, panovala zde totiž silná protikorupční nálada a Nečas ztrácel na oblíbenosti.

Putin byl rozezlen

Celá hra mezi zpravodajskými službami měla vypuknout mezi 26. až 29. květnem a podle informací Týdne vedla mohla vést až k pádu vlády. V této době byl totiž Petr Nečas na oficiální návštěvě Ruska. "Putin pak Nečase při spontánní konverzaci požádal o samostatné jednání výhradně k otázce dostavby Temelína, ale to premiér odmítl. Putin tím byl rozezlen, což nám potvrdil člověk z FSB (bezpečnostní služby Ruské federace, pozn. red.)," cituje Týden zdroj.

Sled událostí náslědně vyústil v ruskou reakci. "Vypustili směrem k americké straně dezinformaci, že v temelínském tendru uspějí oni, nikoli americký Westinghouse, že už je rozhodnuto. Nahrál jim i fakt, že Rusko velmi překvapivě zvítězilo v Maďarsku, kde postaví dva nové bloky jaderné elektrárny v Paksi ruská firma Rosatom," dodává zdroj.

Američané této informaci podle Týdne uveřili a České republice zvýšili činnost svých zpravodajců, což vedlo k následnému pádu Nečasovy vlády. "Byli přesvědčeni, že nový kabinet Miroslavy Němcové, který nakonec prezident Zeman odmítl jmenovat – s čímž rozhodně nepočítali, bude na jejich straně," dodává zdroj Týdne a tvrdí, že ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby za rok 2013 by se měla informace potvrzující zvýšenou aktivitu amerických zpravodajců objevit.

Týden se domnívá, že jedná-li se pouze o vykonstruovanou konspirační teorii, poukazuje to na pokus některých lidí z českých tajných služeb odstavit šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu a některé státní zástupce. Rovněž však může jít o snahu, která má za cíl očistit jméno Petra Nečase.

Témata:  Petr Nečas Jana Nagyová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy