Proč prý padl Nečas? Šokující teorie e o kauze Nagyová, neuvěříte

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) si nad svou vládou sám podepsal ortel ve chvíli, kdy začal uvažovat o možné dostavbě jaderné elektrárny Temelín za přispění ruských prostředků. Údajně se měla spustit vlna dezinformovaných amerických tajných služeb, které pokládaly za jednu z priorit urychlenou změnu vládnoucí síly v České republice. S touto teorií přišel časopis Týden, který tvrdí, že možný cílem tajných služeb bylo zvrátit hru o dostavbu Temelína.

660
reklama

Magazín se domnívá, že v kauze Nagyová byli někteří zástupci výkonné i soudní moci byli zřejmě ovlivněni aktivitou amerických zpravodajských služeb v České republice. Údajně se tak stalo v rozmezí od loňského května do června. Pro časopis Týden o tom také promluvili například významní pracovníci českých zpravodajských služeb a policejních složek.

Podle dostupných zdrojů měla americká diplomacie údajně získat pouze mylný dojem o tendru na dostavbu Temelína a měla se domnívat, že o výsledku je již rozhodnuto. Z potenciálních ruských a amerických zájemců si měl Nečasův kabinet údajně vybrat variantu ruskou.

Američané prý pojali podezření a pokládali za nutné přispět ke změně mocenských sil u nás. Všemu byla navíc podle časopisu nápomocná situace na Západě, panovala zde totiž silná protikorupční nálada a Nečas ztrácel na oblíbenosti.

Putin byl rozezlen

Celá hra mezi zpravodajskými službami měla vypuknout mezi 26. až 29. květnem a podle informací Týdne vedla mohla vést až k pádu vlády. V této době byl totiž Petr Nečas na oficiální návštěvě Ruska. "Putin pak Nečase při spontánní konverzaci požádal o samostatné jednání výhradně k otázce dostavby Temelína, ale to premiér odmítl. Putin tím byl rozezlen, což nám potvrdil člověk z FSB (bezpečnostní služby Ruské federace, pozn. red.)," cituje Týden zdroj.

Sled událostí náslědně vyústil v ruskou reakci. "Vypustili směrem k americké straně dezinformaci, že v temelínském tendru uspějí oni, nikoli americký Westinghouse, že už je rozhodnuto. Nahrál jim i fakt, že Rusko velmi překvapivě zvítězilo v Maďarsku, kde postaví dva nové bloky jaderné elektrárny v Paksi ruská firma Rosatom," dodává zdroj.

Američané této informaci podle Týdne uveřili a České republice zvýšili činnost svých zpravodajců, což vedlo k následnému pádu Nečasovy vlády. "Byli přesvědčeni, že nový kabinet Miroslavy Němcové, který nakonec prezident Zeman odmítl jmenovat – s čímž rozhodně nepočítali, bude na jejich straně," dodává zdroj Týdne a tvrdí, že ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby za rok 2013 by se měla informace potvrzující zvýšenou aktivitu amerických zpravodajců objevit.

Týden se domnívá, že jedná-li se pouze o vykonstruovanou konspirační teorii, poukazuje to na pokus některých lidí z českých tajných služeb odstavit šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu a některé státní zástupce. Rovněž však může jít o snahu, která má za cíl očistit jméno Petra Nečase.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky