Nemůžeme být sobci, z rozpočtu dáváme jen drobeček, komentoval Stropnický léčení Ukrajinců v ČR

Česká vláda vyslala na Ukrajinu dvě letadla, které přivezla zraněné z bojů na Majdanu. Za jejich léčení Česká republika zaplatí zhruba 15 milionů korun. Vzápětí se začaly ozývat hlasy, že vláda bere peníze českým občanům a léčí za ně údajné teroristy. Jsme členové světového společenství, nemůžeme se jen nechat vydržovat, odmítl podobné argumenty ministr obrany Stropnický.

660
reklama

Česká vláda nabídla pomoc celkem 39 Ukrajincům, kteří byli zraněni v bojích na hlavním ukrajinském náměstí. O pacienty se starají tři pražské nemocnice, léčebné výlohy přijdou Českou republiku asi na 15 milionů korun.

Takové gesto na sociálních sítích vyvolalo u některých Čechů nesouhlasné reakce. „České děti musí sbírat víčka od PET lahví, aby získaly peníze, a vláda přitom přispívá miliony na léčbu teroristů z Majdanu," rozčilovali se diskutující na Facebooku.

Podle ministra obrany je to ale zbytečně vyhrocená kampaň. „Je to dost krátkozraký pohled. Navíc to není na úkor našeho obyvatelstva. Jsme čelenové mezinárodní komunity, v rámci které jsme na tom ekonomicky dobře," vysvětloval v Partii ministr obrany Martin Stropnický.

„Buďme schopni dohlédnout dál za ty naše kopečky. Je to naše povinnost. V rámci OSN jsme vždycky vynakládali určitou pomoc proporční částkou, které odpovídala naší ekonomice," dodal Stropnický, podle kterého se na takové formě pomoci shodla jednohlasně celá vláda.

„Chápu, že 15 milionů je pro někoho naprosto nepředstavitelná částka, v rámci rozpočtu je to ale nepostřehnutelný drobek. A pokud zachrání lidské životy, tak je ta částka naprosto správně vynaložená. Navíc by tyhle peníze vůbec nijak nezhoršily životní úroveň Čechů," myslí si ministr obrany.

Podle Stropnického snad každý soudný člověk pochopí, proč vláda tento krok podnikla. „Nemůžeme žít jako sobci, abychom se sami nechali tu podporovat Evropskou unií, tu chránit aliancí. Když nás pak někdo požádá o pomoc, nemůžeme odmítnout s tím, že máme vlastní problémy," rázně dodal ministr obrany.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky