Zákaz alkoholu rozzlobil politiky: Přijde svlékání donaha? hrotí situaci

Diskuze o problému s alkoholem ve Sněmovně nekončí ani poté, co jej dnes předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) oficiálně zakázal. Podle některých politiků jsou tyto zákazy, které prosadila místopředsedkyně Sněmovny za hnutí ANO Jaroslava Jermanová, nesmyslné a přehnané. Celá situace tak vedla i k několika ostrým slovům.

660
reklama

Na svém profilu na sociální síti se nad celou situací rozlítila například poslankyně ODS Jana Černochová, která tvrdí, že sama alkohol nepije, ale vadí jí samotný princip. "Uráží mě, když z toho někdo dělá politické téma dne a dělá z poslanců před celým národem alkoholiky," píše.

Zároveň se ohradila proti tvrzení Jermanové, která prohlásila, že se nebrání osobním kontrolám politiků. "Jak si paní Jermanová představuje kontrolu těch, co požili? Bude stát u vchodu a dávat nám ráno, v poledne a odpoledne dýchat do balónku a provádět osobní kontrolu zavazadel a vysvlékne nás donaha?"

Poslankyni také rozlitíla slova Jermanové o vyvádění opilých poslanců ze sněmovny. "Proč se jí někdo nezeptá, jaké poslance vyváděl "nějaký" předseda klubu pro opilost ze sálu Sněmovny? Zatím jsem byla na všech schůzích a nic takového jsem nezažila," píše na síti.

Psali jsme:  

S nadsázkou navrhuje zavést také krevní testy na kontrolu antidepresiv s tím, že by následně každý podával Jermanové výsledek testu, podle které by určila, zda-li je pracovně způsobilý. "Je to hloupé, trapné a nedůstojné. Raději budu poslouchat poslance, který si dal panáka slivovice, než se koukat na paní Jermanovou v zelené mikině s kapucí, jak nedokáže uřídit Poslaneckou sněmovnu a všichni si z ní dělají srandu," dodává Černochová.

Cesta pokrytectví

Oboustranný postoj zaujímá k rozhodnutí předsedy Sněmovny například Jiří Paroubek, který sám tvrdí, že není příznivcem alkoholu ve sněmovně, ale zároveň nemůže podporovat podobná nařízení.

"Předseda sněmovny Hamáček učinil vskutku moudré rozhodnutí. Zavedl ve sněmovně prohibici. Konečně, chtělo by se říct. Pětadvacet let po revoluci konečně muž a čin. Nebyl jsem příznivcem pití alkoholu ve sněmovně. Nejsem ale ani příznivcem administrativních zákazů, které nebudou de fact respektovány. Výsledkem bude, že se ve sněmovních restauracích sníží obrat.

O to více se budou na alkoholu závislí poslanci napájet ve svých kancelářích z donesených lahví. Neuvidíme sice možná již tolik hezkých poslaneckých motolic a neuslyšíme tolik opileckého blábolení, zato se však zvýší riziko metanolové otravy našich zákonodárců. V každém případě se zhorší kvalita alkoholu, který budou ve sněmovně od nynějška pokoutně pít. Sněmovna se vydala cestou pokrytectví," sdělil Jiří Paroubek serveru EuroZprávy.cz.

Poslanci se netrefili do dveří

Rozhodnutí předsedy sněmovny ale doprovází i vlna nadšení, která zaznívá například z hnutí Úsvit. Poslankyně Jana Hnyková se dnes odkázala na svá slova, která pronesla při svém vstupu do Sněmovny: "Způsob, jakým se k sobě poslanci chovali, je pro mě naprosto nepochopitelný! Ta neúcta člověka k člověku, kdy se poslanci bavili nahlas mezi sebou, neposlouchali, co jim předseda vlády sděluje, páni poslanci v podroušeném stavu, kteří málem netrefili do dveří."

Obratem však dodává, že nyní už snad bude situace jiná. "Díky dnešnímu rozhodnutí pana předsedy Hamáčka si už žádný poslanec ani poslankyně alkohol během zasedání Poslanecké sněmovny ve sněmovních restauracích neobjedná. Teď ještě abychom nerušili řečníky vlastními hovory v lavicích a hned bude naše práce o mnoho efektivnější," tvrdí poslankyně Úsvitu. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky