Babišův poslanec pracoval týden. Co si kromě velkého odstupného odnesl?

Poslanec hnutí ANO Jan Sobotka byl poslancem pouhý jeden týden, následně však z funkce odstoupil, protože zatajil nedoplatek na zdravotním pojištění. Navíc ani po opakovaných výzvách sněmovního výboru nedodal po ukončení svého mandátu přiznání o vedlejších příjmech, darech, nabytém movitém a nemovitém majetku.

660
reklama

Sobotka byl poslancem na přelomu listopadu a prosince a zmiňované dokumenty měl dodat do začátku ledna. Nyní mu podle informací Práva hrozí přestupkové řízení za porušení zákona o střetu zájmů.

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová sdělila, že se výbor obrátí na radnici v místě jeho bydliště, Žďáru nad Sázavou, aby zahájila přestupkové řízení. V něm hrozí pokuta až ve výši 50 tisíc korun.

Sobotka vstoupil do sněmovny jako náhradník za Miloslava Bačiaka, hnutí ANO jej však vyzvalo, aby se mandátu vzdal. Neměl totiž dořešené dluhy, a tak se ve funkci ohřál pouhý týden.

Deník Právo připomíná, že i přes tuto krátkou dobu dostal poslanec slušnou odměnu. Kromě části platu obdržel část paušálních náhrad a jednoměsíční odchodné ve výši 56 tisíc korun.

Témata: vláda | ANO 2011

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky