Šéfové státní tiskárny cenin rozdávali dárky. Obdarovali i Kalouska

Státní tiskárna cenin, jejíž roční tržby se pohybují kolem 1,5 miliardy korun, rozdává dárky. A ne jen tak ledajaké, jedná se o zlaté slitky, mnohdy až v řádů několika tisíců korun. Tímto zajímavým dárkem byli obdarování například politici nebo lidé s vazbami na Ivo Rittiga.

660
reklama

Informaci přinesl server ihned.cz, kterému se podařilo vypátrat seznam obdarovaných lidí. Doposud se nevědělo, že Státní tiskárna cenin rozdává dárky v takových hodnotách a sám podnik se snaží tajit, kolik takových dárků rozdal a komu.

"V rámci marketingové strategie některé dárkové předměty tvoří i zlato v dárkovém provedení s logem STC," řekl serveru obchodní ředitel podniku Tomáš Vydra. Dárky, věnované některým úředníkům a politikům, byly podle informací ihned.cz ve formě desetigramového zlatého slitku, jehož hodnota se pohybuje kolem deseti tisíc korun.

Seznam obdarovaných sice podnik oficiálně nevydal a zdůvodňuje to tím, že k tomu není povinnen, serveru se přesto podařilo získat jednu takovou evidenci, která obsahuje více než 200 jmen.

Na své si tak přišli například někteří vysocí úředníci, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, jeho náměstek Ladislav Minčič, ale i majitelé soukromých firem. Jedním z nich je údajně také Jan Janků z papírny Neograph, která je v posledních dnech skloňována ve všech pádech v souvislosti s lobbistou Ivo Rittigem a údajným tunelováním pražského dopravního podniku.

Sám Kalousek serveru tuto informaci potvrdil: "Pamatuji si, že jsem dostal takový malý plíšek o velikosti zhruba nehtu, na kterém bylo logo Státní tiskárny cenin," sdělil. Jeho bývalý náměstek Ladislav Minčič má podle svých slov dokonce tři.

"V první chvíli mě ale ani nenapadlo, že by to takovou hodnotu mohlo mít. Je tam vyražené logo tiskárny, nepovažoval jsem to tedy za klasické investiční zlato. Ani by mě nenapadlo s tím nějak obchodovat, mám ten slitek vystavený," sdělil ihned.cz Minčič.

Rekordmanem v počtu slitků je ale údajně šéf celníků Pavel Novotný. Ten skrze svého mluvčího Jiřího Bartáka potvrdil, že má doma takových dárků celkem osm.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky