Daniela Drtinová zdrceně o svém odchodu z ČT. A řekla víc

Odchod moderátorky Daniely Drtinové, která Českou televizi opustila krátce po Martinovi Veselovském, nebyl náhodný. Drtinová, působící na obrazovkách více než dvě desetiletí, uvádí jako jeden z hlavních důvodů svého rozhodnutí právě odchod Veselovského. Není to však to jediné, co ji přimělo opustit mediální vody.

660
reklama

Drtinová v rozhovoru pro server iDnes popsala dva hlavní důvody, díky kterým ze z ČT rozhodla odejít. "Jednak jsem nechtěla dál pokračovat bez původního týmu, odešli už skoro úplně všichni. A taky jsem nemohla vysílat Interview i v pátek. Proto jsme se dohodli v létě s vedením na modelu pondělí až čtvrtek. V týdnu se míjím se svou 12tiletou dcerou," tvrdí moderátorka a dodává, že celá práce obnáší také velmi náročnou přípravu.

"Když vedení přišlo s tím, že chce, abych Interview moderovala i v pátek, pomalu to rozhodnutí ve mně začalo krystalizovat. Ale samozřejmě v tom hrály roli i události posledního půl roku," sdělila v rozhovoru a poukázala na odchod Martina Veselovského, s nímž její rozhodnutí úzce souvisí. "Pro mě osobně bylo důležité, abychom zůstali spolu jako tým. Když potom odpoledne dala výpověď i dramaturgyně Interview DD Lenka Vinšová, po pátečním odchodu editora Jana Ouředníka, došlo mi, že bych v kanceláři zůstala vlastně sama," dodává.

Drtinová se také zmínila o tíživé situaci loňského roku, kdy byla nucena opustit Události, komentáře a podepsala podnět Radě ČT, který hovořil o manipulaci s obsahem zpravodajství a publicistiky. Ta jí v pondělí signatářům doručila odpověď, podle níž je jejich podnět neoprávněný a další šetření nebylo schváleno.

"Od Rady ČT jsem jako od kontrolního orgánu veřejnosti čekala, že se bude víc snažit, aby právě tomuto úkolu kontroly dostála. Čekala jsem, že dá vzniknout nezávislé komisi, která podezření ve zpravodajství prověří, ne že je zamete pod koberec. Jsem přesvědčena, že se volba radních ČT musí změnit tak, aby už je nevolili jen politici. Jinak se podobné krize budou pořád opakovat," dodává pro iDnes.cz Drtinová.

K výpovědi však údajně nucena nebyla, naopak ji přemlouvali, aby si odchod rozmyslela. Českou televizi vnímá jako partnera, se kterým je po mnoha letech svázaná. "Těžko se to vysvětluje, ale najednou mi přišlo, že se v posledních letech vzájemně držíme tak trochu jako rukojmí. Tak si od sebe aspoň odpočineme, já od ní, ona ode mě," tvrdí moderátorka.

Co plánuje jedna z nejznámějších tváří ČT dál? Podle svých slov obdržela několik nabídek, ráda by ale zůstala v mediální sféře. "Pracovala bych pro každé médium, které by se upsalo, že budu moct mluvit, a že se budu moct ptát kohokoliv na cokoliv," dodává v rozhovoru a tiše doufá, že se do České televize jednou vrátí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky