ODS se nedá věřit, kvůli euru se chová pokrytecky, tvrdí předseda Svobodných

Občanští demokraté žádají po stávající vládě, aby se pokusila vyjednat výjimku pro vstup do eurozóny, podle které by země nemusela přijmout euro, pokud by si to sama nepřála. ODS jedná pokrytecky a nedá se jí věřit, myslí si o celé situaci předseda Svobodných Petr Mach.

660
reklama

„Svobodní považují sliby ODS o vyjednání výjimky z eura a referendu o euru za pokrytecké. Její sliby a skutky se diametrálně rozcházejí. ODS nyní před volbami do Evropského parlamentu slibuje vyjednání výjimky ze zavedení eura, referendum o zavedení eura a snížení nákladů energii. Byla to ale právě ODS, která vždy, když byla u vlády, dělala pravý opak," nařknul občanské demokraty Mach.

Návrh přednesl místopředseda ODS a lídr kandidátky do evropských voleb Jan Zahradil. „Domníváme se, že vyjednávání takové výjimky by mělo předcházet referendum, které jasně ukáže, jaké jsou názory české veřejnosti na to, zda přistoupit, či nepřistoupit," řekl už dříve pro ČT Zahradil.

Podle předsedy Svobodných je to jen předvolební tah. „Bývalý premiér Petr Nečas odmítl prosadit výjimku ze zavedení eura, ačkoliv o to byl Svobodnými, centrální bankou i prezidentem republiky žádán. Místo toho podepsal a prosadil změnu smlouvy o fungování EU, která umožnila vznik fondu ESM, který nás zavazuje poslat po přistoupení k euru až 350 miliard korun pro zadlužené země eurozóny," uvedl Mach s tím, že Česká republika podpisem smlouvy nic nezískala.

„Dnes mluví ODS o referendu, ale když byla vládní stranou a referendum mohla zorganizovat, nic neudělala. ODS prosadila zákony, podle kterých platíme drahou solární elektřinu. Plány ODS jsou nevěrohodné. ODS jen vykrádá program Svobodných, a nedá se jí věřit," rýpnul si do Zahradila a dalších občanských demokratů předseda Svobodných.

Témata: EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky