Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Heger varuje: Z Česka máme popelník EU a s alkoholem je to ještě horší

Heger varuje: Z Česka máme popelník EU a s alkoholem je to ještě horší

Foto: Česká televize

Exministr zdravotnictví a člen TOP 09 Leoš Heger se vyjádřil k programovému prohlášení vlády, které je podle něj dobrou příležitostí k zamyšlení se nad osudem naší země i směřováním jednotlivých resortů. Zdravotnictví, které náleží do jeho kompetence, lze údajně rozdělit do tří oblastí: služby, financování a veřejné zdravotnictví. Co si o každé z nich myslí?

Fungování systému veřejného zdravotního pojištění a systému poskytování zdravotních služeb, které podle Hegera přináší spoustu nervozity mezi lékaře a zdravotníky, je nejobsáhlejší části vládního programového prohlášení. I přesto v něm však hodně věcí chybí.

"Programové prohlášení se ale prakticky vůbec nezabývá potřebami a postavením pacientů. Paradoxně je zde jediný slib, a to vylepšení dostupnosti léků, který se už začal naplňovat ještě před žádostí vlády o důvěru nepochopitelnou personální čistkou v SÚKL až do úrovně odborných pracovníků, tedy značně proti duchu připravovaného zákona o státní službě," okomentoval na svém webu exministr nedostatky prohlášení.

I přesto je ale jeho strana ochotna v těchto věcech vládu podporovat a diskutovat o detailech. Opačný postoj však zastává k financování. Otázky navyšování financí ze státního rozpočtu pro zdravotnictví již byly hojně diskutovány nespočetkrát a Heger dodává, že TOPka nepodpoří "vládu rozpočtové nezodpovědnosti, která je připravena zatěžovat státní rozpočet bez zjevné snahy zvyšovat efektivitu zdravotnictví."

Největší prostor ve svém vyjádření věnuje exministr veřejnému zdravotnictví, v němž programové prohlášení údajně rezignuje na otázky podpory zdraví. "Zdravotní služby, které jsou u nás vysoce kvalitní a dostupné, zůstávají sice vysokou prioritou vlády, ale jsou cílené především na jednotlivce. Jsou samozřejmě důležité, ale nezastupitelnou povinností vlády a ministerstva zdravotnictví je také pečovat o rozvoj zdraví a zdravotního bezpečí populace jako celku," tvrdí Heger.

V prohlášení mu chybí rovněž informace o boji proti kouření a závislosti na drogách. "Je jasné, že diskuse typu zda stát více než zdravé obyvatele potřebuje spotřební daň z kouření, má mnoho odpůrců. Z naší republiky se stává popelník EU a ještě horší situace je v oblasti alkoholismu, který tvoří paradoxně sociopatologii ještě obtížněji řešitelnou, než jsou drogové závislosti. Alespoň co do počtu postižených lidí, rodin a dětí, na které průvodní negativní jevy dopadají," komentuje situaci.

Závěrem svého projevu Heger se odkazuje na slova prezidenta Zemana, který se při hlasování o důvěře vládě zmínil o severských zemích: "Vážený pane premiére, vážená vládo, jsme zemí, kde se mimořádně hodně pije alkohol, jsme země, kde se kouří o sto šest v restauracích a jsme zemí, kde děti tloustnou a málo se pohybují. Naše obyvatelstvo je více rozmazlené nežli je obyvatelstvo ve spořádaných protestanských a kosmopolitních společnostech v severských zemích, které tu dnes zmínil president republiky, a jen málo lidí u nás chce převzít alespoň z části odpovědnost za sebe alespoň tam, kde to jejich znalosti a schopnosti umožňují," dodává exministr Heger.

Témata:  Leoš Heger zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy