Heger varuje: Z Česka máme popelník EU a s alkoholem je to ještě horší

Exministr zdravotnictví a člen TOP 09 Leoš Heger se vyjádřil k programovému prohlášení vlády, které je podle něj dobrou příležitostí k zamyšlení se nad osudem naší země i směřováním jednotlivých resortů. Zdravotnictví, které náleží do jeho kompetence, lze údajně rozdělit do tří oblastí: služby, financování a veřejné zdravotnictví. Co si o každé z nich myslí?

660
reklama

Fungování systému veřejného zdravotního pojištění a systému poskytování zdravotních služeb, které podle Hegera přináší spoustu nervozity mezi lékaře a zdravotníky, je nejobsáhlejší části vládního programového prohlášení. I přesto v něm však hodně věcí chybí.

"Programové prohlášení se ale prakticky vůbec nezabývá potřebami a postavením pacientů. Paradoxně je zde jediný slib, a to vylepšení dostupnosti léků, který se už začal naplňovat ještě před žádostí vlády o důvěru nepochopitelnou personální čistkou v SÚKL až do úrovně odborných pracovníků, tedy značně proti duchu připravovaného zákona o státní službě," okomentoval na svém webu exministr nedostatky prohlášení.

I přesto je ale jeho strana ochotna v těchto věcech vládu podporovat a diskutovat o detailech. Opačný postoj však zastává k financování. Otázky navyšování financí ze státního rozpočtu pro zdravotnictví již byly hojně diskutovány nespočetkrát a Heger dodává, že TOPka nepodpoří "vládu rozpočtové nezodpovědnosti, která je připravena zatěžovat státní rozpočet bez zjevné snahy zvyšovat efektivitu zdravotnictví."

Největší prostor ve svém vyjádření věnuje exministr veřejnému zdravotnictví, v němž programové prohlášení údajně rezignuje na otázky podpory zdraví. "Zdravotní služby, které jsou u nás vysoce kvalitní a dostupné, zůstávají sice vysokou prioritou vlády, ale jsou cílené především na jednotlivce. Jsou samozřejmě důležité, ale nezastupitelnou povinností vlády a ministerstva zdravotnictví je také pečovat o rozvoj zdraví a zdravotního bezpečí populace jako celku," tvrdí Heger.

V prohlášení mu chybí rovněž informace o boji proti kouření a závislosti na drogách. "Je jasné, že diskuse typu zda stát více než zdravé obyvatele potřebuje spotřební daň z kouření, má mnoho odpůrců. Z naší republiky se stává popelník EU a ještě horší situace je v oblasti alkoholismu, který tvoří paradoxně sociopatologii ještě obtížněji řešitelnou, než jsou drogové závislosti. Alespoň co do počtu postižených lidí, rodin a dětí, na které průvodní negativní jevy dopadají," komentuje situaci.

Závěrem svého projevu Heger se odkazuje na slova prezidenta Zemana, který se při hlasování o důvěře vládě zmínil o severských zemích: "Vážený pane premiére, vážená vládo, jsme zemí, kde se mimořádně hodně pije alkohol, jsme země, kde se kouří o sto šest v restauracích a jsme zemí, kde děti tloustnou a málo se pohybují. Naše obyvatelstvo je více rozmazlené nežli je obyvatelstvo ve spořádaných protestanských a kosmopolitních společnostech v severských zemích, které tu dnes zmínil president republiky, a jen málo lidí u nás chce převzít alespoň z části odpovědnost za sebe alespoň tam, kde to jejich znalosti a schopnosti umožňují," dodává exministr Heger.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky