Kalousek práskl "rodinnou anamnézu" Babiše. To budete koukat

Bývalý ministr financí a poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek se v rozhovoru pro deník Blesk rozpovídal o mladých děvčatech točících se kolem Karla Schwarzenberga a přidal i svůj názor na údajnou spolupráci současného ministra resortu Andreje Babiše s StB.

660
reklama

"Rodinná anamnéza Andreje Babiše je taková, že kdyby měl prokázáno, že nebyl agentem, bylo by to překvapení. Ne naopak," sdělil v rozhovoru a dodává, že vzhledem k evidenci Ústavu paměti národa Slovenské republiky neví, komu má věřit. "Zda bývalému nomenklaturnímu kádrovi anebo historikům," tvrdí Kalousek.

Exministr financí svůj názor ale zřejmě nezmění, ať už soud rozhodne jakkoliv. "Pokud rozhodne, že nelze prokázat, že Andrej Babiš vědomě spolupracoval, tak to ještě neznamená, že ten ústav lhal. Takových případů bylo více, koneckonců Vojtěch Filip "agent Falmer", vyhrál soud, protože bylo prokázáno, že spolupracoval nevědomě," tvrdí v rozhovoru.

Babiš se ale podle Kalouska ocitl v nezáviděníhodné situaci, staví se do role, kdy může být vydírán, nebo nařčen ze střetu zájmů. "Část toho svazku byla skartována nebo ji někdo má. To nemůžeme vyloučit. Ten, kdo má ty dokumenty, může mít na něho mnohem větší vliv než kdokoli jiný. Takže tady bude vždycky otázka, kdo vlastně řídí místopředsedu vlády. Druhý problém je střet zájmů, který má ministr financí a vlastník Agrofertu v jedné osobě," sdělil novinám Kalousek.

Do Babiše se pustil i po profesní stránce a tvrzení ministra financí, že vybere o 100 miliard více a dalších 100 miliard ušetří na výdajích podle Kalouska není moc reálné. "Ale to, co říká pan ministr, nasvědčuje, že o tom v zásadě moc neví," tvrdí Kalousek.

Pokud by se však tento úkol ministru financí skutečně povedl, poslanec za TOPku je připraven se před ním sklonit: "Pojďme se dohodnout, že se spolu sejdeme za rok a řekneme si, jestli vybral o 100 miliard víc a zda ušetřil 100 miliard. Pokud ano, pokleknu a řeknu: "Ó promiň, velký Andreji, měl jsi pravdu"," tvrdí.

Řeč došla i na elán lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga. "Pan předseda je v dokonalé formě. Chtěl bych mít jeho vitalitu," komentuje Kalousek knížete. Nechtěl však komentovat jeho vztah s údajnou Schwarzenbergovou milenkou Janou Vopěnkovou s tím, že o něm nic neví. 

"Ale musím říci, že my všichni mladší jsme vždycky Karlovi záviděli tu spoustu mladých děvčat, které byly v jeho blízkosti, a ten sex-appeal, co z něho šel," dodává obdivně Kalousek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky