Šéfové státních firem, třeste se. Co se chystá?

Statisícové platy firemních šéfů, odměny v řádech desítek tisíc a astronomické výše odstupných, tomu již brzy učiní v polostátních firmách přítrž vládní personální výbor pod vedením ministra financí Andreje Babiše a premiéra Bohuslava Sobotky.

660
reklama

Návrh na zřízení výboru by podle informací deníku Právo měla vláda schválit do konce února. Ten by se podle slov Bohuslava Sobotky vyjadřoval k "odborné způsobilosti nominantů členů vlády do statutárních orgánů státních a polostátních firem," uvedl pro deník.

Výbor, složený z devíti lidí, zejména náměstků ministrů, auditorů, ekonomů a personalistů, by měl podávat pro daného ministra veřejná doporučení či naopak nedoporučení, nebylo by to však nikterak závazné.

V praxi by to znamenalo, že by každý ministr předložil při obsazování vysokých postů členům komise podrobný životopis daného žadatele a i zájemce by se musel prokazovat prohlášením, že se ve své funkci nedostane do střetu veřejného i osobního zájmu. Jejich kontrole by také podléhali současní šéfové, nikdo však zatím nechce říct, jakých firem by se případné kontroly mohly týkat.

„Bojím se toho, co zjistíme ve státních firmách, až se podíváme na smlouvy, které tam jsou a byly uzavřeny v minulých letech," cituje deník Právo předsedu vlády, který se pro pomoc obrátil k ministru financí Andreji Babišovi.

Ten byl podle svých slov pro deník překvapen výší současných odměn a platy členů firemních orgánů, stejně jako jejich počet, by podle něj měly být výrazně omezeny.

Témata: firmy | platy / mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky