Záhadná smrt Češek v Egyptě: Advokát promluvil

Jak postoupilo vyšetřování záhadné smrti Moniky a Klárky Kramných v egyptské Hurghádě? Je ještě nějaká šance, že se něco dozvíme? Zeptali jsme se advokáta Kerolese Ezzata Bashiera. Ten má kontakty na egyptskou prokuraturu a je obeznámen s případem.

660
reklama

Od tragédie už uplynulo půl roku a stále není jasné, proč Monika a Klárka zemřely. Jestli to byla jen nešťastná náhoda nebo vražda. Egyptské úřady sice konečně dokončily pitvu obou Češek, ale bližší informace nesdělily. Na slovo skoupá je i česká policie.

Ministerstvo zahraničí před časem sice tvrdilo, že vyšetřování bylo uzavřeno, ale advokát Keroles Ezzat Bashier má jiné informace. "Zatím byla vyhotovena jen závěrečná zpráva z kriminální laboratoře a byla zaslána na prokuraturu. Bohužel nemůžu sdělit výsledek, protože kauza ještě není uzavřena. Prokurátor dosud nevydal rozhodnutí. Dokud ho nevydá, nelze hovořit o ukončení vyšetřování," tvrdí právník.

V této situaci se tedy nic nedozví ani české ministerstvo zahraničí. "Egyptská prokuratura nás zatím o ničem neinformovala," potvrdila před časem i mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Jaký tedy bude teď postup egyptských úřadů? "Přichází v úvahu dvě varianty. Za prvé, když bude někdo obžalovaný s důkazy, bude tato kauza řešena u trestního soudu. Za druhé prokurátor může rozhodnout o odložení případu z důvodu nedostatečných důkazů," odhaduje Ezzat Bashier.

Je tedy možné, že se pravdu nikdy nedozvíme. Případ ale také může vyšetřit i česká policie, která na něm také pracuje. Například několikrát vyslechla otce rodiny Petra K. Udělala i prohlídku u něj doma a naposledy si ho pozvala na detektor lži. K případu se ale zatím také nechce vyjadřovat.

"Je ale pravděpodobné, že je česká i egyptská policie v kontaktu. Petra K. role v případu se ale zatím nezměnila. Je stále pouze jedním z podezřelých," uzavřel advokát.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky