Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dělat, když exekutoři chtějí zabavit věci, které patří někomu jinému?

Co dělat, když exekutoři chtějí zabavit věci, které patří někomu jinému?

Foto: exekuce-nemovitosti.cz

Exekutoři a jejich mnohdy sporné zásahy, to je aktuální téma, které se týká mnoha lidí v Česku. Co dělat, když chtějí zabavit i věci, které patří někomu jinému než dlužníkovi? Například někomu z rodiny? Podívejte se, jak se zachovat.

S žádostí o radu do redakce TV Nova napsala například paní Jana z jižních Čech. Exekutoři jí podle jejích slov, chtějí zabavit i věci, které nevlastní.

"Přišli exekutoři zabavili návštěvě PlayStation, která tady byla na jednu noc, nevíme co máme dělat," řekla paní Jana.

"Nejvíc mě překvapilo že mi polepili i počítač, který není můj, mám ho vypůjčený," líčí podobný případ žena z Jihlavska, která nechce být jmenována.

Co dělat, když exekutoři chtějí zabavit věci, které nejsou moje?

Nejdůležitější je komunikovat s exekutorem a prokázat mu dokladem či fakturou, že věc patří někomu jinému tedy třetí osobě.

"Třetí osoba může následně podat návrh na vyškrtnutí věci a vylučovací žalobu pokud to soud uzná věc bude vrácena," řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

"Můj bratr má exekuci. Vnikli do domu mé mamky a oblepovali věci a zabavili některé věci, které patřily mně, mé mamce a po mém mrtvém taťkovi. Na některé věci jsme měli doklady a je velmi těžké dokazovat, že nepatří bratrovi," poslala do redakce email poškozená Michaela.

Co dělat, když není doklad o tom, komu věc patří?"Pakliže nedisponujete dokladem o vlastnictví fungují i jiné důkazy v rámci vylučovací žaloby může posloužit i svědectví třeba sousedů," radí Báčová.

Témata:  exekuce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy