Kalousek se zlobí: Tato vláda vznikla porušením zákona

Současná vláda vznikla porušením zákona, zlobí se bývalý ministr financí Miroslav Kalousek /TOP09/. Naráží na jmenování Andreje Babiše /ANO/ do čela jeho bývalého resortu.

660
reklama

Česko má po třech měsících konečně vládu vzešlou z voleb. Její jmenování Kalousek přivítal. Zároveň jí ale vytkl tři, podle něj neodstranitelné, problémy.

"Vznikla mimo jiné i díky porušení zákona. Na lustrační zákon můžeme mít různé názory, ale všichni bychom se měli shodnout na tom, že platné zákony se musí dodržovat," uvádí jako první. Andrej Babiš totiž nemá čisté lustrační osvědčení kvůli údajné spolupráci s StB, kterou odmítá. Právníci se ale neshodují, zda ministr opravdu musí osvědčení mít. Právo je v tomto nejednoznačné.

Exministr financí si také myslí, že program nové vlády je velmi drahý a rozpočet ho nepokryje. Proto si bude muset Sobotkův kabinet vybrat, zda program nezrealizuje, "nebo utopí naši zemi v dluzích".

Do Babiše si rýpl i v posledním bodu. "Obrovský konflikt zájmů, ve kterém bude vlastník Agrofertu a ministr financí v jedné osobě, přinese trvalé korupční prostředí. Vláda bude toto korupční prostředí nejen tolerovat, ale v zájmu své existence dokonce i tvrdit, že neexistuje," míní. Proto odmítá této vládě vyjádřit důvěru.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky