Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový podvod: Používáte email Seznam.cz? Čtěte, co vám hrozí

Nový podvod: Používáte email Seznam.cz? Čtěte, co vám hrozí

Foto: Pixmac

Mezi uživateli portálu Seznam.cz a uživateli jeho emailu se opět šíří hrozba zvaná "phishing".

Phishing je technika, kterou na internetu lákají podvodníci z lidí řadu citlivých údajů. Obvykle jsou to hesla, přístupové kódy, čísla kreditních karet, PIN a podobně. Tyto útoky jsou v různé míře více či méně sofistikované. Obvykle ale využívají nezkušenosti či neznalosti uživatele internetu.

Redakce TN.cz má svědectví muže, kterého ponecháváme v anonymitě a na jehož citlivé údaje se podvodníci pokusili vylákat. "Odkázalo mě to na stránku, která se tvářila jako Seznam.cz a chtěla po mě ověřovací údaje k mému emailu," potvrdil muž. Nenechal se ale nachytat a naopak ihned kontaktoval technické centrum Seznamu.

Jak potvrdila mluvčí Seznam.cz Irena Zatloukalová, muž se zachoval naprosto ukázkově. "Vždycky je důležité podívat se na adresný řádek v okně prohlížeče. Někteří podvodníci totiž kopírují design našeho portálu, aby podvod vypadal věrohodněji. Rozhoduje ale adresa. Jde o klasický phishing. Vždy doporučujeme nevšímat si takových pokusů, mazat je a samozřejmě především nic neodesílat. Lidé by se také měli ozvat na naši kontaktní linku. My pak podvodníky blokujeme," vysvětlila mluvčí Zatloukalová.

Upozornila také na způsob, jakým podvodníci postupují. Výzvy k zadání hesla rozesílají na email klientů. "Seznam.cz nikdy takovým způsobem nepostupuje. Nikdy nevyzývá uživatele k zadávání hesel nebo jejich ověřování emailem," řekla Zatloukalová. "Phishing je přitom jeden nejčastějších způsobů, jak z lidí vylákat citlivé údaje. To se netýká jen Seznamu, ale třeba také bank a internetového bankovnictví," upozornila.

Mluvčí rovněž doporučila každému uživateli portálu Seznam.cz, aby se dobře seznámil se zásadami bezpečnosti. Najdete je na následujícím odkazu: Zásady bezpečnosti - Seznam.cz.

Témata:  internet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy