Jaké poplatky si exekutoři účtují a může být exekuce na jakoukoliv částku?

Do redakcí stále chodí divácké stížnosti na exekutory. Proto pokračujeme v seriálu o exekucích a exekutorech. Pro dnešek odpovíme na několik nejčastějších dotazů, které nám pokládáte.

660
reklama

I přesto, že počet exekucí klesá, je vidět, že jde o téma, které se stále týká mnohých z vás. Jen v minulém roce u nás v prvním pololetí soudy zahájily 320 tisíc exekucí. Pro srovnání v roce 2012 to bylo 820 tisíc v roce 2011 dokonce téměř milion. Není sporu o tom, že exekutoři pomáhají vymáhání práva. 

"Průměrná částka, za kterou je nejčastěji vedená exekuce je 85 tisíc," říká mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. 

Jaká je u nás výše exekučních poplatků? 

"Náklady exekuce tvoří tři základní složky, odměna advokáta, kterého si najme věřitel ve dvou řízeních, odměna exekutora a DPH," vysvětluje Báčová. Pro vysvětlení konkrétní příklad. Pokud dlužíte třeba 6 tisíc korun, zaplatíte odměnu advokátovi dohromady přes 12 tisíc, odměnu pro exekutora 3 tisíce, navíc ještě přičtěme paušální náklady exekučního řízení a DPH. Dohromady se vám tak celkové náklady vyšplhají na skoro 23 tisíc korun.

Může být uvalena exekuce na jakoukoliv dlužnou částku?

"Pakliže se věřitel rozhodne vymáhat částku v jakékoliv výši a soud tomu vyhoví, je exekutor povinen to vymáhat," uvádí Báčová. Do značných problémů vás tak může dostat třeba i dluh několika korun.
 
Už příště vám poradíme, co dělat, když vám exekutor zabaví věci, které nejsou Vaše nebo také jak exekučně zabavené věci získat zpět. Zabývat se budeme i vašimi konkrétními příběhy.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky