Dalšího kovboje z Marlbora zabily cigarety

Americký herec Eric Lawson, který byl koncem 70. let tváří reklamy na cigarety Marlboro, zemřel na nemoc spojenou s kouřením.

660
reklama

Eric Lawson, který se jako větrem ošlehaný kovboj "Marlboro Man" objevil na plakátech propagujících cigarety značky Marlboro, zesnul 10. ledna ve věku 72 let ve svém domě v kalifornském městě San Luis Obispo.

 Lawsonova manželka Susan v neděli podle agentury AP sdělila, že příčinou hercova úmrtí bylo selhání dýchání v důsledku takzvané chronické obstrukční plicní nemoci.

 Lawson, který začal kouřit ve 14 letech, se objevoval v tištěných reklamách na cigarety Marlboro v letech 1978-1981. Později ale vystoupil i v protikuřácké kampani, která parodovala postavu "Marlboro Man", a rovněž v dalších programech upozorňujících na negativní dopady kouření.

 I přes tyto aktivity Lawson v kouření pokračoval až do okamžiku, kdy u něj lékaři zjistili chronickou obstrukční plicní nemoc. "Cigarety ho měly ve své moci. Nedokázal přestat," řekla Lawsonová na adresu svého muže, který si zahrál v seriálech a filmech jako Charlieho andílci, Dynastie či Pobřežní hlídka.

 Také dalším hercům a modelům, kteří propagovali značku Marlboro, se staly cigarety osudnými. David Millar podlehl v toce 1987 rozedmě plic a David McLean v roce 1995 zemřel na rakovinu plic.

Témata: kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky