Jak správně přihlásit dítě na střední školu? Poradíme vám

Už necelé dva měsíce zbývají na odevzdání přihlášek na střední školy. Pokud nevíte, jak je to s termíny nebo kde formulář přihlášky sehnat, poradíme vám.

660
reklama

Přihlášky do prvního kola přijímaček se podávají do poloviny března. Je nutné pamatovat na to, že v prvním kole můžete své děti přihlásit maximálně na dvě různé střední školy.

Pokud by náhodou neuspěly, v dalších kolech přijímaček už žádný limit na počet obeslaných škol není. Proto není na škodu napoprvé mířit vysoko a přihlásit budoucího středoškoláka třeba na gymnázium, kam je tradičně největší nával.

Pokud to neklapne, v dalších kolech přijímacího řízení mohou ratolesti uspět na školách, kterým se napoprvé nepovedlo naplnit kapacity, což v posledních letech bývají především učiliště nebo "průmyslovky".

K přihlášení na střední školu je potřeba vyplnit speciální formulář. Ten se dá sehnat například v papírnictvích nebo stáhnout například TADY.


S přihláškou přímo do školy

Vyplněnou přihlášku na vyhlédnutou střední školu odneste ideálně osobně, alespoň budete mít šanci se poptat těch nejpovolanějších na to, co všechno přijímačky obnášejí.

Pokud tuhle možnost nemáte, drtivá většina středních škol už má dnes všechny potřebné informace na svých webových stránkách, včetně toho, jestli si třeba můžou zájemci o studium zkusit přijímačky nanečisto. Detaily o blížícím se přijímacím řízení musejí školy zveřejnit do konce ledna.

Když už se rozhodnete přihlásit své dítě na gymnázium, abyste zvýšili jeho vyhlídky na přijetí na univerzitu, připravte se na možné zklamání.

Zatímco spousta středních škol dnes studenty bere třeba jen na základě prospěchu ze ZŠ nebo po krátkém "pohovoru", u gymnázií to neplatí. Na ně se totiž hlásí tolik dětí, že o (ne)přijetí rozhodují náročné testy.

Statistiky nicméně dlouhodobě ukazují, že zájem o gymnázia je oprávněný. Gymnazisté jsou totiž úspěšnější při přijímačkách na univerzity a zaměstnání shánějí snadněji než třeba absolventi oborů bez maturity.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky