Darujte své tělo: Lékaře trápí nedostatek očních rohovek k transplantacím

Od nového roku klesl v Česku počet pitev o desetinu. Důvodem je nový občanský zákoník, který uvádí, že bez souhlasu zemřelého není možné pitvu provést, pokud tak stanoví zvláštní zákon. Lékaři ale nepovažují za etické žádat o souhlas s pitvou všechny pacienty při přijetí do nemocnice. Proto dělají pouze pitvy nařízené soudem. Nesprávný výklad nového občanského zákoníku má kromě dramatického snížení počtu pitev vliv i na další oblasti zdravotnictví.

660
reklama

„Podle nového občanského zákoníku má člověk právo rozhodnout, jak bude po jeho smrti naloženo s jeho tělem. Pokud člověk nevyjádří souhlas s pitvou nebo použitím svého těla pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům, není možné jeho tělo pro tyto účely použít," vysvětlil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Transplantace rohovky je často jedinou a poslední možností na zlepšení zraku pro pacienty se závažnějším očním onemocněním nebo poškozením oční rohovky. Po nabytí platnosti nového občanského zákoníku nastal v Česku nečekaný nedostatek očních rohovek pro potřeby transplantace. Kvůli obavě z odběru oční rohovky zemřelému bez jeho písemného souhlasu poskytnutého před smrtí mají oční kliniky nedostatek rohovek a musí odvolávat operace.

„Od začátku roku jsme museli rušit několik naplánovaných transplantací rohovky, na které byli pacienti v pořadníku několik týdnů až měsíců. Pro mnohé pacienty, kteří na operaci s nadějí čekali, to bylo velké zklamání," uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

„Nový občanský zákoník je normou obecnou a před jeho aplikací má přednost speciální právní předpis, kterým je transplantační zákon. Ten oblast pořízení tkání pro potřeby transplantace i po úmrtí člověka upravuje a není v tomto případě nutno postupovat podle nového občanského zákoníku a řešit jeho výklad či zajišťovat předchozí souhlas k provedení pitvy," vysvětlil Pavel Vyroubal z advokátní kanceláře AKV ve Vsetíně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky