V Česku platí od 1. ledna 2014 řada novinek: Pět největších změn

Stejně jako každý rok, i letos se od 1. ledna musíme připravit na celou řadu změn. Tou nejzásadnější, která se dotkne úplně všech, je účinnost nového občanského zákoníku. Zcela totiž nahradí zákoník z roku 1964! To ale není jediná změna, podívejte se, co vše se od 1. ledna 2014 změní.

660
reklama

Ze všech stran slýcháme, že od 1. ledna začne platit nový občanský zákoník, to ovšem není jediná změna, která nás od Nového roku čeká. Mění se například i poplatky ve zdravotnictví, rodit se bude moct i bez přítomnosti lékaře či se zvýší důchod.

Poplatky ve zdravotnictví

Od 1. ledna se sníží poplatek za pobyt v nemocnici. Místo současných sta korun za den pobytu, se bude platit jen 60 Kč. Zákonodárci to museli změnit po rozhodnutí Ústavního soudu, který označil stokorunový poplatek za rdousící pro seniory, děti a sociálně slabé. Zákon totiž nedefinuje, "kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby a kdy jde jen o doprovodnou hotelovou službu".

V průběhu nového roku se nejspíše dočkáme i dalších redukcí zdravotnických poplatků. Rodící se koalice chce totiž zrušit všechny poplatky kromě toho za pohotovost. V průběhu roku 2014 nebo 2015 by se měly zrušit třicetikorunnové poplatky za recept a návštěvu ambulance. Politici z ČSSD, ANO a KDU-ČSL by rádi úplně snížili i poplatek za pobyt v nemocnici. Poplatek za pohotovost by ovšem měl zůstat stejný, tedy 90 korun.

Porod

Nově bude umožněno rodit bez přítomnosti lékaře, pouze za přítomnosti porodní asistentky. "A to za předpokladu, že po vyšetření porodníkem bude konstatováno, že s vysokou pravděpodobností půjde o nekomplikovaný porod hlavičkou," uvedl tiskový odbor ministerstva zdravotnictví.

Odškodňování

Škoda na zdraví se podle nového občanského zákoníku nebude počítat podle tabulek, ale bude se individuálně posuzovat. Přiznané odškodnění by tak mělo být výrazně vyšší a může dosáhnout až 20 milionů korun. Bude se totiž zohledňovat i možnosti dalšího životního uplatnění.

Důchody

Od Nového roku se seniorům zvýší důchody, v průměru to bude o 45 korun. Základní důchod se zvýší o 10 korun na 2340 Kč a procentní výměr, který je individuální, se zvýší o 0,4 %. Navýšení důchodů se týká starobních, invalidních, vdovských i sirotčích.

Nový občanský zákoník

Od 1. ledna 2014 vstoupí v účinnost nový občanský zákoník, zákon o obchodních korporacích, zákon o veřejných rejstřících a řada dalších doprovodných zákonů. Jde o jednu z nejzásadnějších změn soukromého práva v Česku za posledních padesát let. Změny se dotknou takřka všech občanů České republiky. Podívejte se na přehled toho nejdůležitějšího.
• Končí tabulky a limity na náhrady za smrt či ublížení na zdraví
• Nový občanský zákoník dovolí vydědit děti
• Dědění s podmínkou
• Občanský zákoník ruší nesvéprávnost
• Pracovní smlouva až po dokončení povinné školní docházky
• Vysoké pokuty pro manažery
• Společnost s ručením omezeným za korunu
• Nájemní smlouva nemusí mít písemnou formu
• Dědit mohou i prarodiče

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky