Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pehe: Nečasova vláda udělala z České republiky učiněné Řecko

Pehe: Nečasova vláda udělala z České republiky učiněné Řecko

Foto: Vlada.cz

Politiku rodící se nové vládní koalice považuje politolog Jiří Pehe za daleko více pozitivní pro českou ekonomiku, než vystupování vlády Petra Nečase, která měla za cíl zabránit České republice následovat Řecko do hluboké krize.

Pehe se pozastavuje nad komentátory, kteří hájili po minulých volbách program škrtů, který měl zabránit zhoršování ekonomické situace. Podle politologa však Nečasova vláda umožnila odtékání miliard do kapes „podnikatelů parazitujících na státních zakázkách", což vedlo ke zvýšení zadlužení.

Ti samí komentátoři dnes kritizují nově vznikající vládu a její koaliční smlouvu, protože prý nebudou mít kde brát na splnění koaličního programu. „Pokoušet se získat pro státní rozpočet víc peněz ucpáním děr, kterými zbytečně odtékají peníze, nebo lepším výběrem daní, je prý naivní," píše Pehe v článku pro deník Právo.

Pehe připomíná, že problémy v Řecku nebyli ekonomického, ale spíše politického rázu. V Řecku rostla ve velkém korupce, neplatily se daně a rozrůstala se i předražená státní správa, kterou měli pod palcem politici.

„Nečasova vláda (...) v politické rovině udělala z České republiky učiněné „Řecko" z dob, které vedly téměř ke státnímu bankrotu," dodává Pehe s tím, že dosavadní jednání mezi ČSSD, hnutím ANO 2011 a KDU-ČSL vypadají už teď mnohem vyspěleji, neboť probíhá nekonfrontačně, bez ideologickýh „výkřiků" a snaží se dospět ke kompromisu.

Témata:  vláda ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy