Pozor, jedovaté rozinky se dál prodávají. Jak je to možné?

Spotřebitelský časopis dTest našel nebezpečný plísňový jed ochratoxin A v rozinkách dvou značek prodávaných na českém trhu. Limitu nevyhovující rozinky pocházely z Turecka a z Argentiny. Na redakci se obrátil čtenář s tím, že rozinky v obchodě koupil i po zveřejnění zprávy. Jak je to možné?

660
reklama

"Naše laboratorní testy prokázaly přítomnost ochratoxinu A v rozinkách Sultaninen Suntree, a to jak v balení 200 gramů, které překročily limity dané normou takřka třikrát, tak v balení 250 g, kde sice nedošlo k porušení normy, ale přesto zde přítomnost těchto mykotoxinů byla zjištěna," informoval dTest Eurozprávy.cz.

Byl podán podnět k Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI), která jediná může rozhodnout o stažení výrobků z prodeje. "Dle vyjádření tiskového mluvčího SZPI je pro ně zjištění v této věci jednou z priorit, předpokládáme tedy rychlé rozhodnutí. Až do té doby je vracení peněz či stažení z prodeje pouze na dobrovolnosti obchodníků," píše dTest.

Největší v testu přistižený hříšník se skrýval v sáčku pod názvem Sultaninen Suntree, pocházel z Turecka a do České republiky ho dovezla německá firma Heinrich Brüning. V kilogramu těchto rozinek bylo 28,49 mikrogramů ochratoxinu A, což je takřka trojnásobek unijního limitu, který činí 10 mikrogramů/kg.

Druhým nevyhovujícím byl výrobek Rozinky obří Nature park z Argentiny od distributora K-SERVIS PRAHA a.s., Rudná u Prahy. Ochratoxinu A v nich bylo 23,59 mikrogramu na kilogram rozinek, což znamená více než dvojnásobné překročení limitu.

"Ochratoxin A je termostabilní, to znamená, že ho nelze zničit ani tepelnou úpravou při vaření či pečení," upozornil redaktor dTestu Váslav Beneš. Lékaři dávají ochratoxin A do souvislosti s nádory ledvin a varlat. Záludnost ochratoxinu A spočívá v tom, že ho produkuje plíseň, která není zjistitelná pouhým okem. Lze ho odhalit pouze laboratorními testy.

Témata: potraviny | obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky