Rath prozradil, jak probíhá černý sponzoring stran. To budete koukat

David Rath, stíhaný v korupční kauze, promluvil o tom, co již dlouho naznačoval. V rozhovoru pro Hospodářské noviny popsal, jak se perou černé peníze v rámci plateb za kampaně politických stran.

660
reklama

David Rath již mnohokrát naznačil, že aktivně sháněl peníze na kampaně ČSSD. Mimo jiné na tu senátní pro Jiřího Dienstbiera. S odkazem na shánění sponzorů pak odůvodňuje, proč v odposleších mluvil o penězích. S korupcí v rámci veřejných zakázek to prý nemělo nic společného.

Teď uvedenému deníku popsal, jak se černé sponzorské dary posílají. "Moje zkušenosti jsou, že nikdo až tak úplně nerozlišuje černé a přiznané peníze. Některé firmy to samozřejmě pošlou přímo na účet. Ale pak jsou takové, které řeknou: My vám pomůžeme, ale nikde nechceme být vidět, protože pracujeme i pro města nebo ministerstva, kde jsou ODS nebo lidovci. A ti když zjistí, že jsme vám dali peníze, tak budeme mít problém. To se mi stalo několikrát," uvedl Rath.

Popsal také, jak se tyto peníze následně využívaly. PR agentura, která zajišťovala kampaň, dostala peníze přímo od sponzora. Následně firma dala straně vyúčtování s jistou slevou, která přibližně odpovídala daru. Vše vypadalo čistě a přijít se na to v podstatě nedá. Jak totiž prokážete, že to nebyla sleva?

David Rath se před pár dny dostal poprvé po roce a půl na svobodu. Ve vazbě byl držen od svého zatčení v květnu minulého roku, kdy si v krabici od vína odnášel sedmimilionový údajný úplatek. Rath ale tvrdí, že neví, jak se mu peníze do krabice dostaly.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky