Chránil Mrázka a Pitra, teď bodyguard promluvil. Co prozradil?

Pavel Šrytr je bývalý profesionální voják, který se po odchodu z armády dostal k práci bodyguarda. Chránil muže, jenž je označován za jednoho z nejvlivnějších lidí českého podsvětí. Strážil život Františku Mrázkovi. Po jeho zavraždění pracoval u další kontroverzní osobnosti. Tomáše Pitra. Server EuroZprávy.cz se s Pavlem Šrytrem spojil a požádal ho o jeho pohled na tyto muže. A budete se divit, co nám o nich řekl.

660
reklama

"Nic jiného jsem neuměl, tak jsem dal té práci zavděk," řekl serveru EuroZprávy.cz Šrytr o tom, jak se k práci ochranky dostal. Začínal u podnikatele Antonína Běly. Ten byl o pár let později zavražděn. "U pana Běly jsem hlídal. Tam jsem se seznámil s panem Mrázkem," pokračuje. Po celou dobu rozhovoru odmítá, že by se podílel na nějaké kriminální činnosti. Prý pouze hlídal život svých zaměstnavatelů a jejich rodin. "Každý, kdo mě zná, ví, že mám určité principy, přes které nejsem ochotný jít," dodává.

Na otázku, zda se opravdu nepodílel na nějaké nelegální činnosti, odpověděl velmi rozhořčeně: "Za nelegální by mělo být označeno i to, že tady člověk slouží tomuhle režimu tím, že tady žije a platí daně."

Když přišla řeč přímo na Františka Mrázka, poskytl Šrytr úplně nový pohled. "Z Mrázka udělali démonického mafiána, udělali z něho nejtěžšího gaunera. Přitom já toho Frantu poznal velice zblízka a můžu říct jednu věc. Těm, kteří ho dneska kritizují a mluví o něm jako o kmotru podsvětí, přeji, aby měli alespoň pětinu sociálního smýšlení, jako měl on," řekl. Přiznává ale, že Mrázek měl kontakty na všemožných místech a informace na mnoho podle Šrytra špinavců.

"Já jsem se nikdy nesetkal s tím, že by se Franta projevil jako násilník nebo člověk pohybující se mimo rámec zákonů. Byl to vysoce inteligentní chlap," dodal a přidal historku. Skupina chudých lidí z Českého brodu zazvonila u Mrázka doma a ten jim otevřel a dal jim buď peníze nebo alespoň jídlo. "Nebyl to člověk, který by se schovával, nebyl arogantní," říká Šrytr.

I ohledně Tomáše Pitra Šrytr odmítá, že by šlo o gaunera. "Konkrétně Pitr, ten má takový sociální smýšlení, že jsem to u takhle bohatého člověka nikdy neviděl," poznamenal. I o něm poskytl konkrétní příběh. Muž, který dělal pro Pitra, čelil snaze o vystěhování a soudy mu odmítly pomoct. Pitr mu nezávazně poskytl peníze na nájem.

Skoro by se tak chtělo přirovnat Pitra i Mrázka k Robinu Hoodovi. Jenže tak se to podle jejich bývalého bodyguarda nedá říct. Takový příběh totiž podle něj patří jen do mýtů. "Byli to lidi, kterým nebyl ani ten nejchudší lhostejný a nebyl pro ně onucí. Vždycky to byl pro ně člověk, a když ten člověk za nimi přišel, oni se s ním bavili a snažili se mu pomoct," zakončil Šrytr s tím, že obyčejný člověk jim byl milejší, než hromada boháčů.

Pavel Šrytr se snažil dostat do sněmovny za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. Sám je členem této strany a považuje ji za partaj v sociální oblasti blízkou komunistům. A to nepovažuje za chybu. Sám o sobě říká, že má silné sociální cítění.

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky