Šíří se nejnebezpečnější virus všech dob! Možná ho máte v počítači!

Posledních několik měsíců obíhá po celém světě nový typ velmi nebezpečného počítačového viru. Hacker, který ho vytvořil, totiž vydírá uživatele, že jim zašifruje všechna data v počítači, pokud mu nezaplatí 300 dolarů (cca 5500 korun). Na zaplacení mají lidé jen sto hodin.

660
reklama
Virus se nazývá CryptoLocker, a i přesto, že na první pohled vypadají výhružky neúčinně, tak nezaplacení výkupného vede skutečně k zašifrování všech souborů na pevném disku. Nikdo už je pak nikdy nerozluští a všechna data jsou tak ztracená.
 
Jakmile se CryptoLocker stáhne do počítače, nainstaluje se do složky „Dokumenty a nastavení“ a začne skenovat pevný disk. Vyhledává všechny typy složek od rodinných fotek až po dokumenty a ty zašifruje.
 
Jakmile je šifrování kompletní, tak virus spustí vyskakovací okno, které uživateli sdělí, že má přesně sto hodin na zaplacení výkupného. Pokud cíl útoku zaplatí, tak program vydá klíč k odšifrování složek. Pokud se nezaplatí, tak je klíč údajně zničen. 

Podle odborníků je obnovení souborů po zničení klíče velmi těžké nebo dokonce nemožné.  Pro uživatele, kteří už o svá data přišli, existuje jen malá naděje, že se ke svým souborům dostanou. Šance jim svítá, jen pokud se podaří hackery chytit, a získat potom od nich kopie hesel. Je však možné, že heslo k souborům se po uplynutí doby nenávratně smaže.
 
Virus se do počítače dostane skrze falešné emaily, které vypadají, že jejich autorem je nějaká velká organizace jako UPS nebo například dodavatelská služba FedEx.
 
Tento virus je nebezpečný zejména proto, že posunuje hranice počítačové kriminality. Viry, se kterými se dostanou uživatelé do styku, jsou schopni odborníci velmi často lehce odstranit. Cryptolocker však soubory nenávratně zničí.
Témata: počítače | hackeři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky