Nevěřte Zemanovi, kouření škodí, stálo ve falešné zprávě tabákové firmy. Nové informace

S falešnými zprávami se roztrhl pytel. Po lživé informaci, že Český rozhlas změní jméno své dopravní relace Zelená vlna kvůli předvolebnímu boji, do médii přišla další falešná tisková zpráva. V ní se ohrazuje firma Philip Morris proti středečnímu výroku prezidenta Zemana o kouření.

660
reklama

"Vážíme si návštěvy prezidenta ČR Miloše Zemana  v naší továrně v Kutné Hoře a jeho podpory naší podnikatelské činnosti," začíná tisková zpráva tvářící se jako oficiální sdělení společnosti Philip Morris s tím, že společnost se vždy snažila informovat o škodlivosti kouření. "Proto se musíme ohradit proti tvrzení prezidenta ČR, že kouření tabáku je po 27. roku života bezpečné, a že je prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby," pokračují.

Pochybnosti o pravosti e-mailu vzbudila informace, že se Philip Morris přiznává k tomu všemu, co je veřejné tajemství. A navíc při ověřování informaci z e-mailu člověk ve společpnosti Philip Morris redaktorovi serveru EuroZprávy.cz uvedl, že paní Janu Konečnou nemá mezi zaměstnanci.

Mluvčí společnosti Petr Šebek serveru EuroZprávy.cz potvrdil: "Tato zpráva od Philip Morris je falešná. Nevydali jsme žádné tiskové prohlášení."

Ke zprávě se přihlásila Občanská iniciativa Česko bez kouře

Občanská iniciativa Česko bez kouře poslala stanovisko k dopadům kouření ve jménu tabákové firmy. Zprávu zveřejnila některá česká média.

Cílem naší aktivity nebylo někoho poškodit a omlouváme za případné problémy redakcím. Naším cílem bylo zvýšit povědomí o dopadech kouření u české veřejnosti.

Oslovili jsme firmu Philip Morris s žádostí o potvrzení či vyvracení tvrzení pana Zemana o škodlivosti kouření, které pronesl na půdě jejich továrny.

Firma na naši výzvu vůbec nereagovala, proto jsme se rozhodli jim ulehčit práci a stanovisko vydat za ně, přičemž informace v tiskové zprávě byly v převážné míře zkopírované přímo ze stránek firmy Philip Morris ČR.

Občanská iniciativa Česko bez kouře funguje na dobrovolné bázi: nemáme plná oddělení PR specialistů, ani nemáme zástupy lobbystů či milióny na propagaci jako tabákový průmysl. Česká televize nedávno informovala o tom, že firma Philip Morris do lobování tabákové směrnice v Bruselu zapojila 161 lobbistů, přičemž měla registrovaných pouze 9 (čtěte ZDE).

Škoda, že nikdo z nich se nevěnuje odpovědím na dotazy veřejnosti.

„Dopady kouření na lidské zdraví jsou veřejně bagatelizovány a rozsah znalostí je malý.  Svědčí o tom právě bizardní výroky prezidenta Zemana. Tabákové firmy mají přístup do médií, ale nevyužívají ho pro komunikaci zdravotních dopadů kouření. Rozhodli jsme se to udělat za ně a informace z jejich stránek poslat médiím a na Hrad sami. Hlavní sdělení je to, že kouření škodí v každém věku." komentuje aktivitu Jiří Jeřábek z občanské iniciativy Česko bez kouře.

„Úroveň české debaty o kouření je vidět jasně na tom, že jsme poslední zemí v EU, která nikterak neomezuje kouření v restauracích. Tolerujeme tak to, že milióny zákazníků vč. dětí a také desetitisíce zaměstnanců v pohostinství jsou
dlouhodobě vystaveni škodlivému kouři.Taktéž se Česká republika v Rámcové umluvě o kontrole tabáku zavázala k zákazu tabákové reklamy, ale ta na nás z prodejních stánků svítí stále," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky