Rána pro ODS: Do sněmovny se možná nepodívá. Čtěte nový průzkum

Z průzkumu Médea Research pro server tyden.cz, vyplývá, že se do sněmovny dostane sedm politických stran. Žebříčku stále kraluje ČSSD následovaná hnutím ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše, třetí příčku pak obsadila KSČM.

660
reklama

Zisk ČSSD a komunistů ale podle průzkumu nemusí být takový, aby obě levicové strany získaly společně většinu křesel ve sněmovně.

Agentura předvídá úspěch hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (8,2%). Naopak u dosud vládní ODS agentura Médea Research předpovídá zisk 5,5%, což je jen o půl procenta nad hranicí nutnou pro vstup do sněmovny. Občanští demokraté by podle průzkumu prohráli i s lidovci.

Pod pomyslnou pětiprocentní čarou jsou naopak Zemanovci.

ČSSD 22,2 %
ANO 2011 16,9 %
KSČM 11,8 %
TOP 09 9,6 %
Úsvit přímé demokracie 8,2 %
KDU-ČSL 6,2 %
ODS 5,5 %
SPOZ 3,7%

ODS poprvé v historii bojuje, zda bude mít jedno-, nebo dvouciferný volební výsledek. Mnoho lidí ve vedení si nezastřeně přeje spíš ten jednociferný, aby se po volbách mohli dostat do vedení a přerozdělit karty.

"Každý, kdo takhle uvažuje, je nemocný. Cokoli pod deset procent znamená, že budoucí restart ODS je spíš ve hvězdách. Byl by to takový šok pro členskou základnu, že nevím, jak by byla mobilizovatelná v evropských, komunálních a senátních volbách příští rok. Úvaha, že čím hlouběji padneme, tím výš potom vyskočíme, je nemocná od samého začátku," reagovala Miroslava Němcová v rozhovoru pro Reflex.

Témata: ods | volby

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky