Miliardář Koláček půjde do basy na 52 měsíců

Uhlobaron a jeden z nejbohatších lidí v České republice Antonín Koláček (54) půjde do vězení na 52 měsíců. Rozhodl tak dnes švýcarský soud v Bellinzoně. Do basy půjdou i další manažeři obvinění z podvodů při prodeji Mostecké uhelné.

660
reklama

Soud ve švýcarské Bellinzoně uznal vinnými Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause i Oldřicha Klimeckého. Uložil jim tresty vězení nepodmíněně od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Kraus a Koláček byli ihned zadrženi. Ostatní nejsou přítomni v soudní síni.

Antonín Koláček si odsedí 52 měsíců a Petr Kraus 16 měsíců. Jiřímu Divišovi vyměřil soud trest 46 měsíců, Marku Čmejlovi 48, Oldřichu Klimeckému 37 a Petru Krausovi 16měsíců. 

Koláček se podílel na supervýhodné a podvodné privatizaci Mostecké uhelné a přišel si tak na odhadovaný majetek 8 miliard korun. V roce 2008 se spolu s dalším spolumajitelem těžební firmy Mostecká uhelná Lubošem Měkotou (zemřel letos v březnu na hřišti v Berouně při golfu) odhodlali dát uhelnému byznysu definitivní sbohem. 

Koláček se poté stáhl do ústraní  a místo vrcholnému byznysu zasvětil svůj život raději buddhismu. I kvůli tomu si v Říčanech u Prahy postavil baráček za desítky milionů, kde pečoval o svoji duši. Vila připomíná spíš buddhistický chrám (včetně sochy Buddhy) a v jeho interiéru nenajdete hranatý roh. To nyní čeká na Koláčka pěkně hranatá cela ve Švýcarsku.

Témata: kauza: mus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky