Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vaše volba na Nově: Babiš proti Luklovi. Kdo u vás vyhrál?

Vaše volba na Nově: Babiš proti Luklovi. Kdo u vás vyhrál?

Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

TV Nova odstartovala seriál předvolebních speciálů pod názvem Vaše volba: Kdo si zaslouží váš hlas? Účastníky prvního kola byli šéf hnutí ANO Andrej Babiš a ministr pro místní rozvoj v demisi a lídr jihomoravské kandidátky SPOZ František Lukl.

Moderátorka Markéta Fialová kladla oběma hostům střídavě otázky. Andrej Babiš v úvodu poukázal na chybu v úvodníku, když řekl, že není Slovák, ale je české národnosti. Následovala odpověď šéfa ANO na otázku, proč by se SPOZ nemělo dostat do Poslanecké sněmovny. „SPOZ je problém, pokud by se dostali do Parlamentu, protože pan prezident by měl v rukou obrovskou moc." Naopak František Lukl se k opačné otázce nevyjádřil a potvrdil, že bude volit SPOZ.

Program Zemanovců tvrdí, že chtějí dostat ČR mezi 20 nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Moderátorka poukázala na to, že program říká, že to plánují zvládnout během 300 dnů od začátku vládnutí. A zde viděla rozpor. Ministr pronesl, že není možné plánovat cokoli bez dlouhodobého horizontu. Miliardář Babiš ale konkurenčnímu plánu nedává žádnou šanci. „Není možné dosáhnout těchto cílů, pokud zemi povedou stejné strany jako doposud. Sedm let je strašně dlouhé období i pro nás, my plánujeme v horizontu tří let a operativně na rok," srovnával z vlastních zkušeností.

Jedna z otázek se týkala i lehkých děvčat a vykřičených domů. Babiš by rád postavil vykřičenou čtvrť na periférii Prahy, kde by byla kasína a ty holky. „Stejné jako v Amsterodamu. Je ostuda, že máme na Václaváku kasina."

Otázka navíc prověřila i obecné vědomosti, jako například, zda šéf ANO ví, kolik stojí v Praze jízdenka MHD. „Ano, vím, 32 Kč, denně jezdím metrem a rozdávám koblihy." Naopak, ministr Lukl věděl, jak se říká v Brně Kraví Hoře, „je to Monte bů."Andrej Babiš se mohl také vyjádřit k možné koaliční spolupráci po volbách. „Jsme demokratická strana, budeme rozhodně trvat na svém volebním programu. Pokud jej nebudeme schopni naplnit, budeme v opozici."

Dále se Lukl vyjádřil k ostré kritice senátora Vladimír a Drymla, který byl vyloučen z kandidátky SPOZ a atmosféru ve straně přirovnal k totalitním metodám od doby, kdy se stal Miloš Zeman prezidentem. „Naprosto odmítám takové skutečnosti. Já jsem se s nimi nikdy osobně nesetkal. Jsou to slova zhrzených lidí. Je to reakce lidí, které nemohu nazvat, že jsou chlapi," namítal Lukl.

Jaký je ideální volič obou stran?

V závěru pořadu oba kandidáti popsali ideálního voliče své strany. Babiš ho popsal jako člověka, který touží po změně a naději. A SPOZ prý budou volit sociálně empatičtí lidé.

V příštím dílu seriálu proti sobě stanou Miroslava Němcová /ODS/ a Karel Schwarzenberg /TOP 09/.

Témata:  Andrej Babiš volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy