Naděje v léčbě rakoviny? Vědci hlásí průlom

Experti hlásí průlom v léčbě rakoviny kůže. Nové medikamenty vědci označují za "začátek nové éry" v boji s touto zákeřnou smrtelnou chorobou. V budoucnu by však mohl účinkovat i na jiné typy nádorových onemocnění. Informuje server news.com.au.

660
reklama

Vážně nemocní pacienti reagovali na novou léčebnou metodu "pozoruhodně" pozitivně. Medikamenty by však mohly v budoucnu být podávány i lidem nacházejícím se v počátečních stádiích onemocnění.

Vědci londýnského centra pro výzkum rakoviny tvrdí, že se jim poprvé podařilo účinně léčit pokročilý melanom. Využívají při tom imunitní systém samotného pacienta.

"Jde o lék, který zmobilizuje tělo k obraně proti nádoru. Jeví se jako velmi účinný pro melanomy, ale i další formy rakoviny," tvrdí profesor Peter Johnson, šéf výzkumného týmu.

Profesor Alexander Eggermont z francouzského institutu Gustave Roussy se dokonce domnívá, že i pokročilá rakovina kůže by díky nové metodě mohla být v horizontu 5-10 let léčitelná ve více než 50 % případů. Doteď přitom lidé s touto diagnózou umírají během několika málo měsíců.

Lék obsahuje dvě látky - ipilimumab a anti-PD1 - ty v klinických podmínkách ukazují schopnost prolomit obranný systém maligních buněk. Lékařům tak umožňuje znovu nastartovat imunitní systém pacienta, který následně může s nádorem sám účinně bojovat.

Témata: věda | Rakovina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky