Kalousek prásknul, proč šel k lidovcům. Člověka až mrazí

Miroslav Kalousek prásknul, proč za normalizace vstoupil do strany, která byla zástěrkou pro totalitní režim. V disentu, který z velké části nakonec předlistopadový režim rozložil a vytvořila se z něj první polistopadová politická elita, bylo mnoho marxistů.

660
reklama

Při čtení Kalouskových slov člověka až mrazí. Muž, který se prezentuje jako ochránce demokracie a parlamentního zřízení, muž, který se navážel do členství Jana Fischera v KSČ, se snaží obhajovat členství ve straně podřízené komunistickému režimu útokem na disent.

"Proč jsem vstoupil v roce 1984 do Československé strany lidové? Byla to jediná legitimní možnost, jak veřejně prezentovat jiný než marxistický světový názor. Pro jeho prezentaci v disentu jsem já měl příliš málo odvahy a disent příliš mnoho marxistů," napsal na sociální síti.

Tato slova vyvolala bouři. Lidé mu připomínají právě výše uvedené. ČSL byla nedílnou součástí Národní fronty, kterou ovládala KSČ. Národní fronta byla vytvořena jen jako zástěrka pro snahu nastolit totalitní režim, což bylo běžnou praxí v komunistických satelitech SSSR. Píše o tom například známý politolog G. Sartori.

Člověk ale nemusí být vystudovaný politolog, stačí pouhá základní znalost historie, aby člověk vytušil, že Kalouskova slova jsou čirý alibismus.

A kritika disentu? Spoluvládce TOP09 má pravdu v tom, že v disentu působilo mnoho marxistů. Například bývalý člen KSČ Miloš Hájek. Jenže on, stejně jako všichni členové disentu čelili dennodenní perzekuci, výslechům, pobytům ve vazbě i vězení. Naopak Kalousek si užíval své role v divadle, které mělo poskytnout legitimitu komunistickému zřízení.

Aby byl tento komentář kompletní, nelze opomenout i Kalouskova slova o tom, jak v ČSL mohl prezentovat své odlišné názory. Těžko. Názory proti zřízení, slova o demokracii, to vše byly důvody, proč lidé v disentu byli stíhání. Kalousek o tom nemohl mluvit. Musel držet hubu a krok. A potupně sedět vedle kolaborantů, kteří si říkali lidovci a přitom drželi při životě režim, proti kterému teď Kalousek brojí. Pokud veřejně prezentoval své názory, pak rozhodně nebyly kritické proti KSČ.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky