Důchodci páchají trestné činy stále častěji

Policejní statistiky odhalily překvapivá fakta. Vyplývá z nich, že senioři jsou čím dál častěji pachateli různých trestných činů. Od roku 2008 stoupl jejich počet rovnou o třetinu.

660
reklama

Existují důchodci, kteří rozhodně nejsou bezbranní ani nevinní. Dokážou totiž vraždit i loupit. Jednomu čtyřiasedmdesátiletému penzistovi například vadila hlučná společnost na zastávce natolik, že vytáhl bajonet a bez milosti bodl svoji oběť do břicha. Muž nepřežil.

Jiný senior, Mojmír Doležel, zase zjevně nesnáší děti. Jejich křik na hřišti mu vadil natolik, že na ně střílel ze vzduchovky. Jednoho z chlapců zasáhl do břicha. "Pokřikovali po mně a přitom já jsem slušně říkal: Hoši, jestliže tady chcete být, tak nedělejte bordel," hájil se pak.

Jako bezbranný stařec se rozhodně nedá charakterizovat ani dvaasedmdesátiletý útočník, který prodavačku v obchodě bezdůvodně napadl sekerou. "Já jsem se nestihla bránit. On jenom vyndal z tašky sekeru, fláknul mě, ještě se ohlídnul a odešel," říká prodavačka Pavlína Preclíková.

Jihlavské drogové podsvětí zase ovládala důchodkyně s přezdívkou Pervitinová babička. Za to, že prodávala drogy, nedávno dostala dva roky vězení... A senioři si troufnou i na banku, dokážou vlastníma rukama kácet stromy nebo se pořádně porvat v metru.

To, že čím dál víc důchodců páchá trestné činy, by mohlo souviset i s tím, jak postupně stárne naše populace. Ovšem sami důchodci to vysvětlují úplně jinak.

"Populace prostě stárne a když se v té věkové skupině od šedesáti let vyskytuje čím dál tím víc lidí, tak tam ta kriminalita stoupá," vysvětluje kriminolog Jakub Holas z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci.

Témata: důchodci | krimi

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky